25. novembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija

Studio B proslavio svoju slavu Đurđic

Praznik prenosa moštiju Svetog Georgija, u narodu poznatiji kao Đurđic,  jedna je od najčešćih slava u Srbiji. Djurdjic je tradicionalno sa prijatejima obeležio i Studio B.

 

Paroh Vaznesenjske crkve Protojerej Milojko Milijančević čestitao nam je slavu i poželeo da i dalje pravovremeno informišemo Beograđane, ali i gradjane širom Srbije.

Svetog Georgija crkva pominje kao velikomučenika i borca za hrišćanstvo. Sveti Georgije, koji je kao Hristov vojnik odbio poslušnost caru Dioklecijanu, velikom progonitelju hrišćana, izjavivši da se ne plaši da umre za svoju veru, pogubljen je 303. godine.

Propovedao je novozavetnu veru i, po predanju, čak je i carevu ženu Aleksandru uspeo da preobrati u hrišćanstvo.

Oboje su osuđeni na smrt odsecanjem glave, a predanje kaže da je carica preminula pre izvršenja carske naredbe.

Na pravoslavnim ikonama i srednjovekovnim freskama, Sveti Đorđe je predstavljen kako na konju, u vojvodskom odelu sa krstastim mačem, ubija aždaju, koja je simbol paganske vere. Na ikonama za praznik, Đurđic se predstavlja kao pešak u stojećem stavu sa kopljem ili mačem u ruci.

U pravoslavnim manastirima, Sveti Georgije je prvi u redu svetih ratnika sa štitom i krstastim mačem.

Sveti Georgije je veoma poštovan u našem narodu i slavi se dva puta godišnje. Jednom 16. novembra kao praznik prenosa moštiju svetitelja, Đurđic, i drugi put 6. maja kada se obeležava dan njegove smrti, Đurđevdan.

Related posts

Mihajlovićeva: Novi investicioni ciklus vredan 5 milijardi evra

Nikoleta Dragaš

Opština Alibunar podelila sugrađanima maske i rukavice

Nikoleta Dragaš

Pantelić bez simptoma pobedio koronu: Igrao sam fudbal ništa nisam osećao, odem sa suprugom na test ona negativna – ja pozitivan

Jelena Belić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija