5. jula 2020.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

SEVER KOSOVA OBELEŽAVA DAN PRIMIRJA!

U četiri opštine na severu Kosova jutros su osvanuli bilbordi i plakati sa kojih je, u znak Dana primirja, upućena zahvalnost za 1.300.000 Srba koji su poginuli za slobodu u Prvom svetskom ratu.

Uz ljubičasti cvet Natalijine ramonde ispisano je „1.300.000 imena u jednom – večna slava i hvala“.

printscreen youtube/kosovoinline

Primirje u Prvom svetskom ratu potpisano je na današnji dan 1918. godine između sila Antante i Nemačke, čime je okončan Prvi svetski rat.

printscreen youtube/kosovoinline

Sporazum je potpisan u šumi kod francuskog grada Kompjenja, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, i bio je na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine.

printscreen youtube/kosovoinline

Simbol kojim se u Srbiji obeležava Dan primirja je cvet Natalijine ramonde, koji ima višestruku simboliku i rečito govori o srpskom narodu i iskušenjima kroz koja je prošao, a naziv je dobio po kraljici Nataliji Obrenović.

Taj cvet je u botanici poznat i kao cvet feniks, jer se dešava da se potpuno osuši i ponovo iznikne.

Uz cvet Natalijine ramonde u amblemu kojim Srbija obeležava Dan primirja, a koji su osmislili sadašnji direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i aktuelni ambasador Srbije u Adis Abebi Aleksandar Ristić, nalaze se i dve zelene trake koje asociraju na lentu slavne albanske spomenice.

Related posts

Gradonačelnik Saša Pavlov na Skupštini Naleda u Beogradu

Mica Milakov

Dušan Dojčinovski – ekonomista koji piše pesme

Luka Tešanović

Vučić sa šefom UNMIK-a: Srbija će učiniti sve da sačuva mir i stabilnost

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija