30. septembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Kultura Najvažnije Vesti

Etnološko odeljenje Muzeja čuva kulturni identitet Banata

Etnološko odeljenje Narodnog muzeja u Pančevu bavi se kulturnim identitetom i kulturnom istorijom Banata i poseduje različite zbirke predmeta i otvoreni su za saradnju sa građanima koji imaju određene predmete karakteristične za ovo podneblje.

Narodni muzej u Pančevu poseduje veoma bogate zbirke predmeta koje se sistematski prikupljaju. Na Etnološkom odeljenju trenutno se nalazi više od 3000 predmeta, u okviru različitih zbirki, a među njima  i “okovano drvo”, poreklom iz Nemačke, jedinstveno u Srbiji, a postoji još jedno u Beču. Okovano drvo ukazuje na simboliku sticanja majstorskog zvanja. Poštovao se običaj da onaj ko dobije majstorsko zvanje ukuca klin u lim i stablo, objasnila je etnolog Aleksandra Jakovljević.

Zahvaljujući projektima na kojima učestvuju, sprovode se istraživanja u vezi sa kulturnim identitetom i kulturnom istorijom Banata.

Etnološko odeljenje Narodnog muzeja u Pančevu počelo je sa radom 1952. godine. Danas organizuje i kreativne radionice ikonopisa, duboreza i kaligrafije, koje su veoma posećene. U saradnji sa Udruženjem “Panonke” organizovane su i kreativne radionice pustovanja i zlatoveza. Terenski rad i saradnja sa kolegama istoričarima, arheolozima, umetnicima i snimateljima iznedrili su filmove kao što su “Banatski bluz” i “Braća iz Banata”.

Related posts

Predsednik Vučić sa ambasadorom Italije

Luka Tešanović

Kon: Beograd prava epidemiološka bomba, apel na veću kontrolu mera

Nikola Miloševski

Zelenović zbog sopstvenog interesa ugrozio zdravlje šapčana: Virus bukti dok on određuje kako njemu odgovara

Branislava Grčić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija