29. maja 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Kultura Najvažnije Vesti

Etnološko odeljenje Muzeja čuva kulturni identitet Banata

Etnološko odeljenje Narodnog muzeja u Pančevu bavi se kulturnim identitetom i kulturnom istorijom Banata i poseduje različite zbirke predmeta i otvoreni su za saradnju sa građanima koji imaju određene predmete karakteristične za ovo podneblje.

Narodni muzej u Pančevu poseduje veoma bogate zbirke predmeta koje se sistematski prikupljaju. Na Etnološkom odeljenju trenutno se nalazi više od 3000 predmeta, u okviru različitih zbirki, a među njima  i “okovano drvo”, poreklom iz Nemačke, jedinstveno u Srbiji, a postoji još jedno u Beču. Okovano drvo ukazuje na simboliku sticanja majstorskog zvanja. Poštovao se običaj da onaj ko dobije majstorsko zvanje ukuca klin u lim i stablo, objasnila je etnolog Aleksandra Jakovljević.

Zahvaljujući projektima na kojima učestvuju, sprovode se istraživanja u vezi sa kulturnim identitetom i kulturnom istorijom Banata.

Etnološko odeljenje Narodnog muzeja u Pančevu počelo je sa radom 1952. godine. Danas organizuje i kreativne radionice ikonopisa, duboreza i kaligrafije, koje su veoma posećene. U saradnji sa Udruženjem “Panonke” organizovane su i kreativne radionice pustovanja i zlatoveza. Terenski rad i saradnja sa kolegama istoričarima, arheolozima, umetnicima i snimateljima iznedrili su filmove kao što su “Banatski bluz” i “Braća iz Banata”.

Related posts

I U PANČEVU IZMENJEN NAČIN UPISA U ŠKOLE: U svih 20 škola upis prvaka organizovan je elektronski putem

Mica Milakov

„Vršački venac“ okupio ansamble iz zemlje i sveta

Jasmina Petkovic

Meštani Hajdučice i njihovi „koreni“…

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija