27. oktobra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Kultura Najvažnije Vesti

19. „Etno glas“ u Pančevu

Susret izvornih pevačkih grupa – manifestacija „Etno glas“, koja se organizuje u okviru proslave Dana grada, devetnesti put okupila je ljubitelje ove vrste muzike. Pančevci su od 7. do 10. novembra mogli da uživaju u bogatom kulturno – umetničkom programu. Osim izvođača iz naše zemlje deo svoje kulture predstavili su i gosti iz Slovenije.

U okviru proslave Dana grada devetnesti put održana je manifestacija „Etno glas“. Pored susreta izvornih pevačkih grupa predstaviljeno je i kulturno nasleđe Srbije i čovečanstva „Pevanjm uz gusle“.  Dr Danka Lajić-Mihajlović, etnomuzikolog je u okviru manifestacije istakla važnost ovakvih događaja i navela da je „Pevanje uz gusle“ uvršćeno u UNESCO-vu listu nematerijalnog kulturnog  nasleđa čovečanstva

Manifestacija „Etno glas“ otvorena  je 7. novembra   izložbom „Tkanice“  uz zbirke  KUD “Stanko Paunović” NIS-RNP u holu uprave grada. Dejan Trifunović umetnički direktor ovog KUD-a rekao je da važnost ovakvih manifestacija leži u očuvanju kulturno-umetničkog nasleđa naše zemlje. Naveo je i da bi trebalo podstaći mlade da neguju tradiciju kako ne bi zaboravili svoje korene.

Na kraju ovogodišnjeg 19. po redu „Etno glasa“ pored izvođača iz naše zemlje predstavili su se i gosti iz Slovenije spletom narodnih pesama ove zemlje.

Related posts

EKSKLUZIVNI INTERVJU PREDSEDNIKA SRBIJE: Nećemo dozvoliti da lažu i obmanjuju javnost! ROSU NE MOŽE NA SEVER KOSOVA I METOHIJE BEZ DOZVOLE SRPSKE ZAJEDNICE!

Mica Milakov

Pastor: Novi datum pokrajinskih izbora 21. jun

Nikoleta Dragaš

Osmi Moto skup u Crepaji

Aleksandra Miloševska

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija