25. septembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Kultura Najvažnije Vesti

Rekonstrukcija Velike scene vršačkog pozorišta pri kraju

Rekonstrukcija pozorišne sale sa Velikom scenom u Narodnom pozorištu „Sterija”, prva posle četiri decenije, privodi se kraju. Radove, koji su počeli pre nepuna dva meseca i koji bi trebalo da budu gotovi do 5. novembra, obišle su gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović i vd direktora Pozorišta Ivana Ranimirov.

  • Investiranje u kulturu je od velikog značaja za Grad Vršac, poručila je gradonačelnica Mitrović i najavila buduća ulaganja i u ostale kulturne objekte, kojima se Vršac ponosi. Ona je podsetila da su, u poslednje tri godine, u 12 naseljenih mesta obnovljeni Domovi kulture i drugi prostori važni za održavanje različitih manifestacija.

U vršačkom Pozorištu, reč je o investiciji vrednoj 11.2 miliona dinara. Sredstva su obezbedili Ministarstvo kulture i informisanja i Grad Vršac, u okviru projekta „Gradovi u fokusu”.

  • Od 1978., dakle punih 40 godina, nismo imali ozbiljnu restauraciju Velike scene, koja je podignuta još 1896. godine. Sada smo okrečili plafon, zamenili etison i tapete, a ostalo je još da se montiraju stolice, zatvore nasloni i numerišu sedišta, dovrši sređivanje galerije i postavi protivpožarna zavesa na sceni. Trebalo bi još dosta toga uraditi, pa bi bilo dobro nadovezati se na ove radove i srediti kompletan plafon što zahteva značajna finansijska sredstva i ozbiljan tim konzervatora i restauratora iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture, kaže Ranimirov.

Osim navedenog, neke od sledećih važnih investicija bile bi sređivanje krova, Male scene, kao i toaleta u foajeu.

Radovi na Velikoj sceni pomerili su početak Međunarodnog festivala klasike „Vršačka pozorišna jesen”, koji će biti otvoren 15. novembra, na opštu radost osvešćene i negovane publike, koja je deo pozorišnog života u Vršcu puna dva veka.

Related posts

Servisne informacije za 11. novembar

Zorana Stekovic

Danas je Božić po Gregorijanskom kalendaru

Zorana Stekovic

Podela ugovora za građevinski materijal za izbegla lica

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija