28. septembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

Rekonstrukcija zvonika pri kraju, fasada Preobraženskog hrama dogodine

Rekonstrukcija zvonika na Hramu Preobraženja  Hristovog u Pančevu privodi se kraju.  Uloženo je 15 miliona dinara za sanaciju tornja, a ovo je samo deo novca izdvojen iz projekta za obnovu Hrama. U toku sledeće godine treba da počnu radovi obnove fasade.

Crkva Preobraženja Hristovog  u pančevačkom Gornjem gradu predstavlja jednu od najvećih gradskih znamenitosti. Izgrađena je po nacrtu arhitekte Svetozara Ivačkovića,  početkom 18. veka. Zahvaljujući Republici  Srbiji i gradu Pančevo obezbeđena su sredstva za obnovu ove građevine.

Za rekonstrukciju zvonika na Preobraženjskom Hramu uloženo je 15 miliona dinara.  Kamene ploče na samom tornju su usporile radove ali  se oni uprkos tome privode kraju.

Ova građevina jedinstvena je po mešavini različitih dobro uklopljenih stilova, a poznata je i po  jedinstvenom ikonostasu Uroša Predića. Tvrdi se da je lik Svetog Nikole zapravo Predićev autoportret, kao i da su likovi ostalih svetitelja viđeniji ljudi tog vremena. Lepotu ovog monumenta teško je opisati u par reči zato i predstavlja jedan od najlepših bisera našeg grada, a na nama je odgovornost da brinemo o njemu.

 

Related posts

Aplauz za heroje u belim mantilima odjeknuo i u Kraljevu

Nikola Toadjer

SKANDAL: Živković zaposlio Stankinu ćerku u Više tužilaštvo u Pančevu 2. deo

Mica Milakov

VUČIĆ GOSTIMA IZ RS SA BRODA NA SAVI POKAZAO BEOGRAD NA VODI Od smetlišta napravili smo jedno od najlepših mesta u svetu

Nikola Miloševski

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija