20. novembra 2019.
Radio televizija Pančevo
Kultura Najvažnije Pančevo Vesti

„Balkan nije mrtav“ – istorija severne Makedonije na filmskom platnu

Povodom veoma važnih praznika u istoriji Severne Makedonije, 11. oktobra, Dana narodnog ustanka i 23. oktobra, Dana revolucionarne borbe makedonskog naroda, Udruženje „Makedonium“ organizovalo je projekciju filma „Balkan nije mrtav“ u Ustanovi za kulturu „Parobrod“.

Udruženje „Makedonium“ postoji od 2008. godine. Cilj ovog Udruženja i brojnih aktivnosti koje organizuju je zbližavanje dva bratska naroda, Srba i Makedonaca, rekla je predsednica Udruženja, Zorica Mitrović. Ovo Udruženje promoviše makedonsku tradiciju i savremenu makedonsku kulturu u Beogradu. U saradnji sa opštinom Stari grad i Ustanovom za kulturu „Parobrod“, Pedagoškim muzejom i drugim institucijama, organizuju različite događaje.

 „Balkan nije mrtav“ je makedonski film u režiji Aleksandra Popovskog. Ovaj film se bavi 1903. godinom i promenama koje su počele da se dešavaju u Evropi i na Balkanu, a koje označavaju kraj ratnih zbivanja, napredak i blagostanje čovečanstva.

 Udruženje „Makedonium“ tradicionalno organizuje i manifestaciju „Dani makedonske kulture“ i na taj način predstavlja stvaralaštvo mnogih makedonskih umetnika koji stanuju u Republici Severnoj Makedoniji i u našoj zemlji.

Related posts

Vučić se sastao sa Sebastijanom Kurcom

Nikola Toadjer

Svečana akademija povodom 213 godina Padine

Jasmina Petkovic

HITAN SASTANAK DRŽAVNOG VRHA! Vučić sa najbližim saradnicima o HARADINAJEVOJ OSTAVCI!

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija