26. septembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Najvažnije Vesti

20. oktobar – Svetski dan borbe protiv osteoporoze

Svetski dan borbe protiv osteoporoze obeležava se širom sveta 20. oktobra. Prema procenama, u Srbiji od osteoporoze boluje oko 400.000 ljudi, uglavnom žena. Danas je u Preventivnom centru Doma zdravlja za dvadeset žena organizovao snimanje aparatom DEXA kojim se proverava gustina kostiju.

Osteoporoza je bolest ubrzanog gubitka koštanog tkiva koja se najčešće javlja kod žena u  menopauzi, ali i kod muškaraca.
Bolest se  najčešće javlja posle pedesete godine života kao posledica smanjenja koštane mase i poremećaja građe kostiju, kosti postaju krte i podložne prelomima. Ukoliko se osteoporoza otkrije na vreme adekvatnom terapijom se može usporiti razvoj bolesti. U Domu zdravlja povodom Svetskog dana osteoporoze koji se obeležava 20. oktobra organizovana snimanje za proveru gustine kostiju za 20 žena.

Problem je što kod osteoporoze što što nema simptoma dok nedođe do preloma. Smanjenje visine, pogrbljenost i bolovi u leđima najčešće se pripisuju drugim razlozima ili jednostavno starenju a često je baš to upozorenje za osteoporozu.

Izbalansirana ishrana sa odgovarajućim unosom kalcijuma i fizička aktivnost veoma su važne za očuvanje čvrstih kostiju. Dobri izvori kalcijuma u hrani su mleko, polumasni jogurt, sir, brokoli, sok od narandže i drugi proizvodi.  Pored unosa kalcijuma putem hrane u terapiji osteoporoze primenjuju se lekovi koji sprečavaju dalji gubitak koštane mase i zato je važno bolest otkriti u ranoj fazi.

Related posts

Školice sporta za sve predškolce u Vršcu

Nikoleta Dragaš

Akcija PU Pančevo i Poreske policije – pohapšeni zbog prodaje rakije „na crno“

Mica Milakov

PROUNS osuđuje blokadu RTS-a

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija