26. novembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Ekonomija Južni Banat Vesti

Podsticaj Ministarstva poljoprivrede organskoj proizvodnji

Organska proizvodnja sve je zastupljenija u Srbiji i pojedinim delovima Vojvodine. U našoj zemlji 0,4 odsto obradivog zemljišta je pod organskom proizvodnjom, dok je najveći porast zabeležen u Centralnoj Srbiji.

Broj domaćinstava koji se bavi organskom proizvodnjom u poslednje vreme je u porastu. U Vojvodini je 50-tak uspešnih poljoprivrednika koji se bavi time. Prema rečima Vladimira Ugrenovića, iz Instituta „Tamiš“, Pančevo, u budućnosti se očekuje da se ovaj trend nastavi, s obzirom na najavljene podsticajei iz Ministarstva poljoprivrede. Kako je Ugrenović rekao, kada je Grad Pančevo u pitanju, jedini registrovani sertifikovani proizvođač organske hrane je Institut „Tamiš“. Nešto više proizvođača je u opštinama Kovačica, Opovo i Alibunar.

Prema rečima Vladimira Ugrenovića, u organskoj proizvodnji najbitnije je preventiva, agrotehnika, plodosmene, plodoredi, biopreparati, pošto se ne koriste preparati kao u konvencionalnoj proizvodnji. Širinom plodoreda se rešavaju mnogi problemi, a jedan od njih je i poboljšanje plodnosti zemlje. To je jedna od mera koja u budućnosti mora češće da se upražnjava, rekao  je Ugrenović.

Prema rečima Ugrenovića, ratarske i biljne vrste su najpogodnije za organsku proizvodnju, jer su manje osetljive na bolesti štetočina. Problem predstavljaju i korovi, koji moraju da se rešavaju okopavanjem. Za razliku od ratarskih i biljnih vrsta, za voće je neophodno više znanja i ulaganja, pa je samim tim i rizik veći krenuti sa ovom proizvodnjom. Saveti stručnjaka su i da imanja na kojima se kreće sa ovakvim proizvodnjama ne budu veća od 15 – 20 helktara, kao i da zasadi budu gušći, kako bi bilo što manje korova.

Related posts

Post nije gladovanje

Nikoleta Dragaš

VUČIĆ NA SEDNICI SAVETA BEZBEDNOSTI UJEDINJENIH NACIJA: Zabrinut sam i uplašen zbog problema na Kosovu!

Mica Milakov

Saopštenje povodom tragedije na Šljunkari

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija