29. septembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

Brindzove haluški zalivene češkim pivom

Ambasade Republike Češke i Republike Slovačke su u  okviru festivala nacionalnih kuhinja FOOD PLANET 2019 u Novom Sadu zajedno organizovale Nacionalni dan, na kome su se učesnicima predstavile obe zemlje, i istovremeno im ponudile da probaju neke od tadicionalnih nacionalnih kulinarskih proizvoda.

23 septemba na Trgu Slobode u Novom Sadu u okviru  trećeg  festivala nacionalnih kuhinja  „Food planet “ predstavili su se Slovačka i Češka ambasada u Beogradu. Zajedničkim snagama uspešno su prezentovali tradicionalna jela, pića  i kulturu Slovačke i Češke Republike.

Na početku programa prisutne je pozdravio ambasador Češke  Tomaš Kuhta koji je naglasio  da je Češka Republika poznata  u svetu po izradi piva.

Michal Hrušik treći sekretar slovačke ambasade ne samo što je zasvirao gitaru i zapevao već je prisutnima predstavio tradicionalo jelo „brindzové halušky“

Za mnogobrojne posetioce osim primamljivih brindzovih halušaka i ukusnog češkog piva organizatori su pripremili i bogat kulturno umetnički program. Prvo su se predstavili zaposleni u slovačkoj ambasadi sa svojim orkestrom koji su odpevali nekoliko slovačkih i srpskih pesama.

Na novosadskom trgu zaigrali su i članovi plesnog i pevačkog društva iz Bele Crkve, gde i živi veliki broj Čeha u Srbiji.

Slovačku nacionalnu manjinu predstavili su članovi KUD „Šafarik“ iz Novog Sada.

Kišno popodne uzdiglo je dobro raspoloženje posetioca na Trgu Slobode koji su došli da vide šta su to zaposleni u Češkoj i Slovačkoj ambasadi pripremili.

Related posts

Počela berba grožđa u Vršcu

Mica Milakov

Televizija Pančevo na koncertu Brajana Adamsa! Nakon trinaest godina ponovo u srpskoj prestonici

Zorana Stekovic

Putevi prohodni. Radnici Elektrodistribucije, Zelenila i Higijene na terenu.

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija