27. januara 2020.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Kovin Vesti

Svečanom liturgijom i fijakerijadom Gaj obeležio slavu

Uz svečanu liturgiju u crkvi i fijakerijadu, u Gaju je obeležena slava sveti Vaclav. To je jedan od najvećih praznika koji se obeležava u Češkoj, kao i u mestima koja naseljavaju Česi.

Povodom slave sveti Vaclav, 28. septembra održana je liturgija, organizovana fijakerijada  i nastup kulturnoumetničkih društava u Gaju. Proslavi su prisustvovali češki konzul, predstavnici lokalne samouprave i češke nacionalne manjine. Zdenko Jerović, predsednik Češke besede Gaj govorio nam je o običajima koji se neguju za vreme ovog praznika.

U Gaju živi stotinak Čeha. Oni svoju tradiciju na ovim prostorima čuvaju negujući jezik, običaje i organizuju različite manifestacije. Ove godine 37 učenika pohađa predmet češki jezik u Osnovnoj školi “Miša Stojković” u Gaju, istakao je Zdenko Jerović.

Organizator proslave bilo je Udruženje Čeha iz Gaja, a podržali su Ambasada Republike Češke, Opština Kovin i Nacionalni savet Češke Republike.

Related posts

Po 200.000 dinara najaktivnijim udruženjima žena Vojvodine od Telekoma

Luka Tešanović

Bogat program u Narodnom muzeju Pančevo

Nikola Toadjer

Vučić u poseti Sremskom okrugu

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija