30. oktobra 2020.
Radio televizija Pančevo
Najvažnije Vesti

UDAR NA ORGANIZOVANI KRIMINAL

Pripadnici Uprave kriminalističke policije u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i Poreskom policijom, na širem području Beograda i Pančeva, uhapsili su 16 osoba osumnjičenih da su kao pripadnici organizovane kriminalne grupe registrovali privredna društva preko kojih su malverzacijama sa utajom poreza i pranjem novca omogućili drugim privrednim društvima izbegavanje i umanjenje poreskih obaveza, čime su oštetili budžet Republike Srbija za 50.833.705 dinara.

 

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, zloupotreba položaja odogovornog lica, pranje novca i poreska utaja uhapšeni su D.R. (1986), D.J. (1980), V.Š. (1976), G.S. (1993), A.J. (1998), Z.Ć. (1956), M.L. (1958), I.D. (1983), P.M. (1965), U.M. (1997), M.M. (1998), S.P. (1993), P.M. (1967), A.R. (1987), L.M. (1989) i G.N. (1964).

 

Osumnjičeni se terete da su tokom 2018. i 2019. godine u Srbiji osnivali nova preduzeća ili preuzimali postojeća i kod poslovnih banaka za te privredne subjekte otvarali račune i aktivirali uslugu elektronskog bankarstva.

 

Sumnja se da su potom, sačinjavali i overavali poslovnu dokumentaciju neistinite sadržine u kojoj su prikazivali fiktivni promet dobara i usluga između privrednih subjekata pod njihovom kontrolom i drugih privrednih subjekata, na osnovu čega su im ta preduzeća uplatila na račun ukupno 278.143.408 dinara.

 

Postoje osnovi sumnje da su potom ta sredstva osumnjičeni pripadnici organizovane kriminalne grupe putem elektronskom bankarstva, bez stvarnog pravnog osnova, prenosili dalje na račune određenih fizičkih lica, koja su odmah podizala taj novac i predavala ga osumnjičenima.

 

Osumnjičeni se terete da su potom novac dobijen od fizičkih lica predavali odgovornim licima privrednih subjekata, koja su bez stvarnog pravnog osnova novac i uplatila privrednim društvima pod njihovom kontrolom.

 

Sumnja se da su za tu uslugu osumnjičeni uzimali proviziju od šest do osam odsto, čime su pribavili protivpravnu imovinsku korist od najmanje 16.688.604 dinara.

 

Postoje osnovi sumnje da je na ovaj način po osnovu neobračunatih, neiskazanih i neplaćenih poreskih obaveza budžet Republike Srbije oštetili za 50.833.705 dinara.

 

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će uz krivičnu prijavu biti privedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal.

 

Krivična prijava u redovnom postupku, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela poreska utaja i pranje novca, podneta je protiv još 18 lica, vlasnika i odgovornih lica privrednih subjekata koja su vršila uplate na račune privrednih društava pod kontrolom osumnjičenih pripadnika ove organizovane kriminalne grupe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related posts

Vučić razgovarao sa Radevom

Bojana Kecic

Otvoren 17. TAKTONS

Mica Milakov

Predsednik Vučić: Beskrajno hvala, 170 miliona mnogo znači Srbiji

Nikola Miloševski

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija