25. septembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Kultura Vesti

GRAN-PRI ZA DOKUMENTARNI FILM „POBEDNICI SU DOSADNI“

Dokumentarni film „Pobednici su dosadni“, autora Dušana Majkića i Olivere Miletić Čačije osvojio je GRAN-PRI festivala „GOLDEN BEGGAR 2019“ u Košicama u Slovačkoj. Time taj film nastavlja da niže festivalske uspehe, koje je započeo prošle godine na „Dok’n’Ritam“ festivalu u Beogradu, kada je osvojio nagradu publike.

Junak filma je Žikica Simić, čuveni publicista, novinar i autor nekoliko kultnih radijskih emisija koje su oblikovale muzički ukus mnogih generacija. Kroz svojevrsno muzičko putovanje, saznajemo ko je čovek koji upravlja „Tajanstvenim vozom“, na koji su se mnogi ukrcavali slušajući njegove emisije. Na tom putovanju, društvo mu prave njegovi heroji, predstavljeni kroz animirane likove, koji su, kao i svi slušaoci, Žikicini saputnici dugi niz godina.

Priznanje koje je film osvojio u Slovačkoj, dokaz je da je film „Pobednici su dosadni“, nije priča lokalnog karaktera. On govori univerzalnim jezikom, a njegova maštovito osmišljena priča povezuje sve poznavaoce i poštovaoce kvalitetnog zvuka.

„Moja koleginica, producentkinja Olivera Miletić Čačija, došla je na ideju da realizujemo priču o Žikici, nakon što smo mi prisustvovali koncertu koji je bio posvećen tridesetogodišnjici njegove kultne emisije „Tajanstveni voz“, odakle sam napravio kratki video prilog. Počeli smo od te impresije i shvatili smo koliko nam je Žikica značajan u životu, kao čovek čiji smo muzički ukus mi usvojili, kojeg i dalje slušamo i kao čovek koji je zaslužio jedan film koji će propratiti njegov život, ali, naravno, kroz muziku.“ – kazao je Dušan Majkić, muzički urednik i novinar, jedan od autora filma.

Majkić je dodao da će se film pojaviti na još nekoliko festivala, pre svega tematskih, posvećenih dokumentarnom i muzičkom dokumentarnom filmu.

Film je producirala Radio-televizija Vojvodine, scenario potpisuju Olivera Miletić Čačija i Dušan Majkić, režiju Miletić Čačija i Vojin Ivkov, direktor fotografije je Zoltan Savin, snimatelji Savin i Vojin Ivkov, a montažeri Aleksandar Ljiljak i Bojan Perišić.

Related posts

Vučić u Jerusalimu: Naše je da kažemo da Holokaust ne sme nikad da se ponovi!

Zorana Stekovic

Dr Kisić Tepavčević posle sednice Kriznog štaba: Ukidamo mnoge mere, procenat pozitivnosti najniži do sada

Jelena Belić

Vučić: Otvaranje fabrike ZF 12.juna, minimalac bar 30.000, gradnja metroa sledeće godine…

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija