29. septembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Srbija Vesti

Vučić sa Bajerom o saradnji, regionu, EU integracijama

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa poslanikom Bundestaga Peterom Bajerom, sa kojim je razgovarao o odnosima dveju zemalja, ekonomskoj saradnji, situaciji u regionu i evropskim integracijama Srbije.

 

Sagovornici su konstatovali da je Nemačka jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije, kao i jedan od najvećih investitora u srpsku privredu. „Zainteresovani smo za dalje unapređenje ekonomske saradnje, kroz kontinuiran rast spoljnotrgovinske razmene i korišćenje investicionih potencijala. Ohrabruje činjenica da su nemački privrednici u Srbiji u najvećoj meri zadovoljni poslovanjem“, istakao je predsednik Vučić i dodao da u našoj zemlji posluje oko 400 kompanija sa nemačkim kapitalom, koje zapošljavaju približno 60.000 radnika. „Nadamo se da će i tokom ove godine privredna saradnja biti nastavljena istim intenzitetom, kao i da će biti realizovane nove nemačke investicije u Srbiji“, zaključio je predsednik Vučić.

 

Predsednik Vučić je istakao da su bilateralni odnosi Srbije i Nemačke veoma dobri, uz obostrano nastojanje za unapređenje i dalje razvijanje odnosa. Politički dijalog karakterišu razvijena saradnja na svim poljima i vrlo intenzivni kontakti, uključujući i česte posete na visokom i najvišem nivou.

 

„Veoma cenimo kontinuiranu podršku u procesu evropskih integracija Srbije i očekujemo da Nemačka nastavi da u okviru EU utiče da naši reformski napori budu adekvatno vrednovani. Vlada Republike Srbije je u potpunosti posvećena sprovođenju srednjoročnih i dugoročnih reformi. Kao i do sada, najveće napore usmeravamo na poglavlja 23 i 24, koja su i najzahtevnija“, naglasio je predsednik Vučić.

 

Nemački poslanik Peter Bajer je istakao da nema budućnosti Evropske unije  bez integracije Zapadnog Balkana. „Interes Nemačke je stabilan i ekonomski jak region“, dodao je Bajer.

 

 

Tokom susreta, predsednik Vučić je naglasio da je Srbija u potpunosti posvećena normalizaciji odnosa sa Prištinom, u cilju postizanja kompromisnog rešenja, koje će biti prihvatljivo za obe strane. „Očekujemo da takvo rešenje, ukoliko ga postignemo, dobije podršku Nemačke, Evropske unije i šire međunarodne zajednice“, rekao je predsednik Vučić.

 

 

Related posts

Stefanović otvorio novu zgradu za vatrogasce Lazarevca

Nikola Miloševski

Uhapšeni zbog iznude

Mica Milakov

Danas kreće isplata prvog minimalca za milion zaposlenih

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija