25. februara 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

Izgubljenost u virtuelnom svetu – bolest modernog doba

Budući da je u toku letnji raspust i deca imaju više slobodnog vremena, često  razonodu pronalaze u  igranju igrica na računaru ili telefonu. Problem nastaje kada igranje igrica prestane da bude zabava i postane preokupacija.

Moderno doba i napredak tehnologije imaju mnoge prednosti, ali i posledice, kao što je zavisnost od igranja igrica. Naši sugrađani smatraju da deca mnogo vremena provode igrajući igrice i da to nije dobar način korišćenja slobodnog vremena.

Nasilje je česta tema kompjuterskih igara koje su dostupne deci, što ih uvodi u jedan virtuelni svet i može značajno uticati na njihovo pishičko zdravlje. Opsesivno igranje igrica i zanemarivanje svakodnevnih obaveza, kao i komunikacije sa prijateljima i porodicom, svakako je znak da dete ima problem. Psiholozi napominju da video igrice nisu zamena za roditeljstvo.

Letnji raspust je period kada deca imaju više slobodnog vremena. Kako bi kvalitetno provodili vreme, roditelji  treba da im ponude alternativu da bi što manje sedeli za računarom. Važno je da budu napolju i druže se sa vršnjacima. 

Da igranje igrica ne bi postalo zavisnost, treba posmatrati ponašanje deteta i ograničiti vreme koje provede uz kompjuter ili telefon. Leto je idealno za aktivnosti na otvorenom, druženje i jačanje porodičnih veza.

Related posts

Radna grupa razmatra zabranu rada nedeljom u prodavnicama

Aleksandra Miloševska

Male olimpijske igre u OŠ „Mika Antić“

Luka Tešanović

Čelnici Ustečkog regiona Češke Republike u poseti Vršcu

Luka Tešanović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija