28. januara 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Nekategorizovano Vesti

Obeležavanje Ilindena u Kačarevu

Tradicionalno će proslava Ilindena u Kačarevu biti održana  1. avgusta, sa početkom u 20 časova, ispred Mesne zajednice, u organizaciji Udruženja „Vardar“.

Pripadnici makedonske nacionalne zajednice u Srbiji svake godine obeležavaju Ilinden, u znak sećanja na Ilindenski ustanak, najznačajniji događaj za makedonski narod.

Ilinden ima, kako verski, tako i istorijski značaj, rekao je Sima Najdovski, predsednik Udruženja „Vardar“ iz Kačareva.

Makedoncima je veoma bitan ovaj praznik, koji je, zapravo, trostruki praznik, verski, Ilindenski ustanak 1903. i 1944. proglašenje nezavisnosti Narodne Republike Makedonije u okviru Federativne Narodne Republike Jugoslavije – rekao je Sima Najdovski, predsednik Udruženja „Vardar“ iz Kačareva.

U Kačarevu se Ilinden proslavlja od 2004. godine, kada je osnovano Udruženje „Vardar“.

– Prva manifestacija koju smo organizovali je obeležavanje Ilindena. Na pragu smo novog Ilindena, prošlo je 116 godina od Ilindenskog ustanka, 75 godina od ASNOM-a. Obeležavamo 1. avgusta, zbog toga što se u Jabuci obeležava 2. avgusta, kako bi zainteresovani mogli prisustvovati, kako proslavi u Kačarevu, tako i proslavi u Jabuci.

Tradicionalno će se u Kačarevu 1. avgusta održati  i šahovski turnir u toku dana, a od 20 časova, kada počinje proslava ispred Mesne zajednice, sledi bogat kulturni i muzički program.

Proslava Ilindena u Kačarevu počinje u 20 časova, ispred Mesne zajednice, gde će nastupiti lokalni bend, dramska družina „Vidoje Dojčinovski – daskalot“ sa jednim performansom, podmladak pevačke grupe „Toše Proeski“ sa par pesama i naš harmonikaš, Vasil Bojkovski. Najavljen je i dolazak pevačke grupe iz Krive Palanke – rekao je Sima Najdovski, predsednik Udruženja „Vardar“ iz Kačareva.

Tokom avgusta će u ovom mestu biti organizovana manifestacija Susret gajdaša, pod sloganom „Sličnosti i razlike“, kome će prisustvovati gajdaši iz Bugarske, Severne Makedonije i različitih krajeva naše zemlje.

Related posts

Ovacije za „Lice ljubavi“

Nikoleta Dragaš

U 2018. Sekretarijatu za poljoprivredu bilo namenjeno više od četiri miliona dinara

Jasmina Petkovic

Vučić: Na Gazivodama se najbolje vidi težina problema sa kojima se suočavamo

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija