25. septembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Nekategorizovano Vesti

Obeležavanje Ilindena u Kačarevu

Tradicionalno će proslava Ilindena u Kačarevu biti održana  1. avgusta, sa početkom u 20 časova, ispred Mesne zajednice, u organizaciji Udruženja „Vardar“.

Pripadnici makedonske nacionalne zajednice u Srbiji svake godine obeležavaju Ilinden, u znak sećanja na Ilindenski ustanak, najznačajniji događaj za makedonski narod.

Ilinden ima, kako verski, tako i istorijski značaj, rekao je Sima Najdovski, predsednik Udruženja „Vardar“ iz Kačareva.

Makedoncima je veoma bitan ovaj praznik, koji je, zapravo, trostruki praznik, verski, Ilindenski ustanak 1903. i 1944. proglašenje nezavisnosti Narodne Republike Makedonije u okviru Federativne Narodne Republike Jugoslavije – rekao je Sima Najdovski, predsednik Udruženja „Vardar“ iz Kačareva.

U Kačarevu se Ilinden proslavlja od 2004. godine, kada je osnovano Udruženje „Vardar“.

– Prva manifestacija koju smo organizovali je obeležavanje Ilindena. Na pragu smo novog Ilindena, prošlo je 116 godina od Ilindenskog ustanka, 75 godina od ASNOM-a. Obeležavamo 1. avgusta, zbog toga što se u Jabuci obeležava 2. avgusta, kako bi zainteresovani mogli prisustvovati, kako proslavi u Kačarevu, tako i proslavi u Jabuci.

Tradicionalno će se u Kačarevu 1. avgusta održati  i šahovski turnir u toku dana, a od 20 časova, kada počinje proslava ispred Mesne zajednice, sledi bogat kulturni i muzički program.

Proslava Ilindena u Kačarevu počinje u 20 časova, ispred Mesne zajednice, gde će nastupiti lokalni bend, dramska družina „Vidoje Dojčinovski – daskalot“ sa jednim performansom, podmladak pevačke grupe „Toše Proeski“ sa par pesama i naš harmonikaš, Vasil Bojkovski. Najavljen je i dolazak pevačke grupe iz Krive Palanke – rekao je Sima Najdovski, predsednik Udruženja „Vardar“ iz Kačareva.

Tokom avgusta će u ovom mestu biti organizovana manifestacija Susret gajdaša, pod sloganom „Sličnosti i razlike“, kome će prisustvovati gajdaši iz Bugarske, Severne Makedonije i različitih krajeva naše zemlje.

Related posts

Mladi Pančevci pokazali humanost donirajući najdragoceniju tečnost

Nikola Miloševski

Stalno zaposlenje dobilo šest lekara

Nikola Toadjer

Predsednik Vučić se sastao sa Bocan-Harčenkom

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija