20. septembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

Ne prenosi svaki krpelj lajmsku bolest

Ova godina pogoduje krpeljima – ima dosta vlage i bujna je vegetacija. U Hitnu pomoć svakodnevno dolaze pacijenti da im se odstrani krpelj. Najčešće deca. Doktor Manasijević ističe da se posle boravka u prirodi treba detaljno pregledati i ako se krpelj uoči, potražiti pomoć lekara.

Ovog leta dosta krpelja stručnjaci napomnju da je tu uobičajeno zima nije bila oštra a dosta vlage pomoglo je da krpelja ima u većem broju. Najvažnije je da se otkrije na vreme i odmah odstrani. Treba zapamtiti da ne prenosi svaki krpelj lajmsku bolest, koje se svi najviše plašimo.

Svake noći u Službu hitne pomoći bar desetak pacijenata potraži pomoć zbog dijareje, povraćanja i povišene temperature.

Lekari savetuju da je najbolje ako su simptomi učestali u toku dana potražiti pomoć lekara najbolje pedijatra jer je opasno dozvoliti da dete dehidrira. Mere prevencije su svakako voditi računa šta se jede tokom leta, kao i da hrana bude adekvatno čuvana, dok osetljive namirnice treba kupovati samo u radnjama koje imaju dobre rashladne uređaje.

Related posts

Suficit u republičkoj kasi 12,8 milijardi dinara

Zorana Stekovic

Vučić i Putin razgovarali telefonom duže od pola sata, Putin uveren u pobedu liste koju predvodi Vučić

Nikoleta Dragaš

U Dolovu u toku saniranje puta u blizini škole i postavljanje zaštitne ograde

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija