2. decembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

Ne prenosi svaki krpelj lajmsku bolest

Ova godina pogoduje krpeljima – ima dosta vlage i bujna je vegetacija. U Hitnu pomoć svakodnevno dolaze pacijenti da im se odstrani krpelj. Najčešće deca. Doktor Manasijević ističe da se posle boravka u prirodi treba detaljno pregledati i ako se krpelj uoči, potražiti pomoć lekara.

Ovog leta dosta krpelja stručnjaci napomnju da je tu uobičajeno zima nije bila oštra a dosta vlage pomoglo je da krpelja ima u većem broju. Najvažnije je da se otkrije na vreme i odmah odstrani. Treba zapamtiti da ne prenosi svaki krpelj lajmsku bolest, koje se svi najviše plašimo.

Svake noći u Službu hitne pomoći bar desetak pacijenata potraži pomoć zbog dijareje, povraćanja i povišene temperature.

Lekari savetuju da je najbolje ako su simptomi učestali u toku dana potražiti pomoć lekara najbolje pedijatra jer je opasno dozvoliti da dete dehidrira. Mere prevencije su svakako voditi računa šta se jede tokom leta, kao i da hrana bude adekvatno čuvana, dok osetljive namirnice treba kupovati samo u radnjama koje imaju dobre rashladne uređaje.

Related posts

Sutra početak izgradnje kruševačke covid bolnice

Nikola Miloševski

Subvencijama Grada do voskarske radionice

Nikoleta Dragaš

Đurić: Odluka Prištine skandalozna! Očekujem da međunarodna zajednica pređe na konkretne kaznene mere

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija