26. oktobra 2020.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Opovo

Zaustavimo ambroziju: POČINJE AKCIJA SUZBIJANJE AMBROZIJE NA TERITORIJI OPŠTINE OPOVO

Ambrozija je izuzetno invazivna korovska biljka koja se širi velikom brzinom a njen polen je najači polenski alergen. Najveće koncentracije polena u vazduhu su u vreme cvetanja krajem avgusta.

Mere suzbijanja ambrozije na  teritoriji opštine Opovo redovno se preduzimaju u ovom periodu Utrđuju se lokacije za njeno suzbijanje koje su prvenstveno u naseljenim mestima  kako bi se smanjila ekspozicija stanovništva u direktnom kontaktu  sa ovim alergenom te zaštitile alergične osobe.

Smatra se da je 10% osoba alergično na ambroziju.Alergijske reakcija ispoljava se kao suzenje očiju i otok očnih kapaka, kao respiratorna alergija u vidu  napada kijanja, pojave bistrog sekreta iz nosa, kašalja, astmatičnih napada, ali i kao kožna alergija sa  pojavom svraba i crvenih pečata.

Na osnovu lokacija utvrđenih zapisnikom opštinskog inspektora za zaštitu životne sredine u svim naseljenim mestima JP „Mladost“ će izvršiti mehaničko uklanjanje košenjem nadzemnog dela biljke. Namenska  sredstva opredeljena su u Fondu za zaštitu životne sredine opštinskog budžeta.

Pozivamo sve građane da u cilju efikasnog suzbijanja ambrozije redovno kose javne površine ispred svojih kuća, svoja dvorišta, bašte, voćnjake, njive  i primene, osim košenja i efikasnije mere poput čupanja ambrozije (obavezne rukavice) ili u specifičnim slučajevima  tretiranje određenim pesticidima.

Related posts

Humanitarni koncert 18. avgusta u Vršcu

Nikoleta Dragaš

Mirović: Situacija u Pokrajini nepovoljna, u pančevačkoj Opštoj bolnici 102 zaraženih

Nikola Miloševski

Postrojenje za preradu vode u Pavlišu danas je svečano otvoreno. Gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović i Ambasador Nemačke otvorili fabriku pijaće vode vrednu 6 miliona evra

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija