1. decembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

Povorka žetelaca prodefilovala Vojlovicom

U Vojlovici su 25. put zaredom organizovani tradicionalni vojlovački „Žetelački dani”. Danas je centralni događaj bila ručna kosidba žita, zatim paorski doručak i svečana povorka žetelaca, koja je prodefilovala kroz vojlovačke ulice.

Centralni događaj manifestacije Žetelački dani otpočeo je tokom  pre podneva ispred MKUD-a „Tamaši Aron“ u Vojlovici. Žene iz Vojlovice ali i druga udruženja iz južnog Banata prikazale su svoje rukotvorine i razne specijalitete koje su umesile, dok su se žeteoci okupljali i formirali kolonu zajedno sa članovima Slovačkog udruženja „Đetvan“. Lokalna samouprava i ove godine izdvojila je novac i pomogla u organizaciji manifestacije Žetelački dani jer želi da se tradicija i običaji očuvaju koje su ujedno i kulturno bogatstvo našeg grada.

Mnogobrojni gosti, od kojih su neki stigli iz daleke Australije, mogli su da uživaju u prelepim konjima, neki od njih upregnuti su u zaptrege koje vuku punu prikolicu mladih koji su krenuli na kosidbu.

Cilj Žetelačkih dana je da se nezaboravi značaj i način skidanja poslednjih otkosa ovogodišnjeg roda pšenice onako kako se radilo u vreme pre kombajna,.

Posle završene žetve vredne žene iz Vojlovice, obučene u živopisne nošnje, poslužile su pravi paorski doručak: domaći hleb, slaninu, kobasice, sir i paradajz. Zatim su žeteoci krenuli kroz Vojlovicu, počevši od Grobljanske ulice, kroz Petefi Šandora, Janka Čmelika , Janošikovom do Boračke, gde su završaili svoj defile Žetelačkim balom u prostorijama SKPD „Đetvan“ i MKUD „Tamaši Aron“ u 20 časova biće zatvoreni ovogodišnji Vojlovački žetalački dani.

 

 

Related posts

Mig-21 Vojske Srbije srušio se kod Loznice. Uviđaj u toku

Zorana Stekovic

NIJE SLUČAJNO: Iz Šapca stiže najglasnija poruka svako veče u 20.30h, a građani ovog mesta IMAJU DOBAR RAZLOG ZA TO

Jelena Belić

Kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrtnosti

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija