17. septembra 2019.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

Povorka žetelaca prodefilovala Vojlovicom

U Vojlovici su 25. put zaredom organizovani tradicionalni vojlovački „Žetelački dani”. Danas je centralni događaj bila ručna kosidba žita, zatim paorski doručak i svečana povorka žetelaca, koja je prodefilovala kroz vojlovačke ulice.

Centralni događaj manifestacije Žetelački dani otpočeo je tokom  pre podneva ispred MKUD-a „Tamaši Aron“ u Vojlovici. Žene iz Vojlovice ali i druga udruženja iz južnog Banata prikazale su svoje rukotvorine i razne specijalitete koje su umesile, dok su se žeteoci okupljali i formirali kolonu zajedno sa članovima Slovačkog udruženja „Đetvan“. Lokalna samouprava i ove godine izdvojila je novac i pomogla u organizaciji manifestacije Žetelački dani jer želi da se tradicija i običaji očuvaju koje su ujedno i kulturno bogatstvo našeg grada.

Mnogobrojni gosti, od kojih su neki stigli iz daleke Australije, mogli su da uživaju u prelepim konjima, neki od njih upregnuti su u zaptrege koje vuku punu prikolicu mladih koji su krenuli na kosidbu.

Cilj Žetelačkih dana je da se nezaboravi značaj i način skidanja poslednjih otkosa ovogodišnjeg roda pšenice onako kako se radilo u vreme pre kombajna,.

Posle završene žetve vredne žene iz Vojlovice, obučene u živopisne nošnje, poslužile su pravi paorski doručak: domaći hleb, slaninu, kobasice, sir i paradajz. Zatim su žeteoci krenuli kroz Vojlovicu, počevši od Grobljanske ulice, kroz Petefi Šandora, Janka Čmelika , Janošikovom do Boračke, gde su završaili svoj defile Žetelačkim balom u prostorijama SKPD „Đetvan“ i MKUD „Tamaši Aron“ u 20 časova biće zatvoreni ovogodišnji Vojlovački žetalački dani.

 

 

Related posts

Priznanja Osnovnom i Prekršajnom sudu u Pančevu

Nikola Toadjer

PU PANČEVO VEĆ TRADICIONALNO ZA 8.MART: Policajci damama delili ruže širom Južnog Banata!

Mica Milakov

„Ju grupa“ nastupila u Starčevu

Luka Tešanović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija