25. maja 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije

„Dani višnje“ okupili ljubitelje poslastica od ovog voća

„Dani višnje“ u Janošiku održani su uz pomoć dobre organizacije Udruženja žena „Janošičanka“. Na manifestaciji je učestvovalo 12 udruženja, koja su predstavila jela i piće od višanja.

U organizaciji Udruženja žena „Janošičanka“ po šesti put održani su Dani višnje. Promocija voća koje najbolje uspeva u Janošiku bio je jedan od zadataka domaćina. Razne pite, likeri,  sirupi i druge poslastice postali su poznati brend koji neguju meštani ovog mesta u Opštini Alibunar. Na manifestaciji koja je trajala tri dana, predstavljeni su ovi proizvodi.

Uprkos suncu i toploti ovog 30.juna, „Dani višnje“ u Janošiku okupili su 12 udruženja. Prema rečima Danijele Lončar, načelnice Južnobanatskog okruga, žene iz ovog mesta žele da otrgnu tradiciju od zaborava i da sačuvaju prošlost, običaje, kulturu, narodnu nošnju, hranu. Ona je dodala da uprkos tome što su Janošik i Oština Alibunar mali, u njima obiluje mnoštvo različitih naroda i uprkos različitosti, oni se slažu.

U Janošiku je pod višnjom više od 20 hektara zemlje, a prema rečima predsednika Opštine Alibunar Dušana Dakića, ta površina je iz dana u dan sve veća. Razlog je tip zemljišta koji odgovara ovom voću. Začetnik ove priče je Opština Plandište, nakon čega se sve to proširilo na Janošik, a toku je ekspanzija i na druga mesta.

Udruženje žena „Janošičanka“ osnovano je pre deset godina i u nekoliko navrata bilo je pitanje njihovog opstanka. Prošle godine dobile su prostorije u centru sela i u jednom delu napravljena je svojevrsna etno kuća.

Related posts

Radionica o prevenciji nasilja u Mašinskoj školi

Mica Milakov

Pančevac Aleksandar Velinovski među najboljima u državi iz kompjuterskog upravljanja

Nikoleta Dragaš

Žarka Zrenjanina u Dolovu do jutra bez vode

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija