29. novembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Politika Srbija Vesti

Počinje gradnja klinike „Dedinje 2″.Vučić: Počeli smo da menjamo i gradimo sve ono što nismo u prethodnih 50 godina

Aleksandar Vučić je na početku obraćanja rekao da je veoma srećan što se nalazi na ovom mestu.

– Počeli smo da menjamo i gradimo sve ono što nismo uradili u prethodnih 40 i 50 godina. Od Kliničkog centra u Nišu i Beogradu, do toga da ćemo igraditi najmodernije centre u kragujevcu, Novom Sadu, ali i obnovu svih zdravstvenih ustanova – rekao je Vučić.

On je upozorio da ćemo u budućnosti imati manje ljudi i da Institut mora najbolje da radi, ukoliko želi da privlači strane pacijente.

– Sada su redovi u Institutu puni, ali za tri, četiri godine, neće biti – rekao je predsednik.

– Ovo će biti velelepni objekat od velikog značaja za Srbiju, narod zna da ćemo kada nešto krenemo da gradimo to i završiti. Posebno mi je drago što radimo sa Razvojnom bankom Saveta Evrope – rekao je Vučić i dodao da je to jedna od najboljih banki i sa kojima je država sarađivala. 

Predsednik je naveo da Srbija danas nema dugova i da država svoje obaveze izmiruje i poručio lekarima da će ove godine imati veće plate.

– Najveći rast plata i penzija biće u zdravstvu – naveo je Vučić.

Za godinu i po dana kada bude završena omogućiće još bolje rezultate rada ove svetski poznate zdravstvene ustanove, izjavio je direktor „Dedinja“ Milovan Bojić. Za izgradnju je obezbeđeno 27,4 miliona evra, a posle izgradnje novog objekta koji će biti na površini od 14.000 metara kvadratnih, krenuće se u rekonstrukciju postojeće klinike „Dedinje 1“, najavio je Bojić u intervjuu za TV Pink.

On je istakao da je izgradnja „Dedinja 2“ velika investicija, jedna u nizu značajnog investicionog zamajca u srpskom zdravstvu koji nije zapamćen u poslednjih 50 godina a pokrenula ga je sadašnja vlast.

Bojić je naveo da je Institut za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ sa 2.206 operacija na srcu jedna od vodećih zdravstvenih ustanova tog tipa u Evropi i svetu.

„Srbija je u vrhu u Evropu i svetu po oboljevanju od kardiovaskularnih bolesti koje su “ubica broj 1“, tako da je potreba za ovakvim centrima velika“, rekao je Bojić i dodao da je bitno i stalno ulaganje u preventivu i promenu načina života.

On je rekao da će kada za godinu i po dana „Dedinje 2“ bude gotovo i kompletirano u Srbiji odahnuti i pacijenti i zaposleni, jer je sada klinika „Dedinje“ prepuna.

„Ove godine imacemo 2.500 operacija na srcu, i po broju zahvata u kojima se uspostavlja vantelesni krvotok bićemo ispred Nemacke, a ko je ispred njih, prvi je u Evropi“, rekao je Bojić.

On je naglasio značaj formiranja timova lekara za kardiovaskularnu hirurgiju i dodao da „Dedinje“ ne traži ništa od vlasti.

„Tražimo samo da se već sutra da dozvola za prijem lekara i sestara, da ih obučimo za novu kliniku, jer je sada prosečna starost na Institutu 50 godina“, apelovao je Bojić.

Obeležavanje početka radova na izgradnji „Dedinja 2“ zakazano je za danas u 13 časova, a prisustvovaće i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Related posts

Glišić tužio Trifunovića zbog uvrede

Zorana Stekovic

Vučić sa grčkim predsednikom Pavlopulosom: Zahvalan sam Grčkoj koja podržava teritorijalni integritet Srbije

Jelena Belić

KONFERENCIJA O ZAPADNOM BALKANU, PREDSEDNIK VUČIĆ: Iznenadila me žestina albanskih napada, MI SMO IMALI SAMO JEDAN ZAHTEV!

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija