17. oktobra 2019.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Kovačica Vesti

Kimono – Korisnici Dnevnog boravka pred novim izazovom

Danas, 5. juna, u prostorijama Dnevnog boravka Centra za socijalni rad podeljena su kimona namenjena korisnicima Dnevnog boravka koja su dobijena u okviru projekta finansiranog od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja.

Predsednik opštine Kovačica Milan Garašević istakao je da je prilikom posete ministra Đorđevića planirano da resorno ministarstvo podrži dobar rad i rezultate putem projektnog finansiranja, te je za projekat Centra za socijalni rad odobreno 730.000 dinara. Radi se organizovanju inkluzivnog džuda i namenjen je deci i omladini sa posebnim potrebama.

Pokazali smo da predan rad sa decom sa posebnim potrebama ima dobre rezultate kada je reč o njihovoj inkluziji, odnosno, uključivanju u funkcionisanje naše zajednice. Imali su nastupe, učestvovali su u kulturnim dešavanjima, a sada smo uspeli da ih uključimo u sport. Veoma je značajno i bitno da ih uključimo u sve aspekte života da deca sa posebnim potrebama imaju život identičan i normalan kao sva ostala deca.

Danas su obezbeđena kimona, oprema za trening je takođe obezbeđena, kao i plata trenera. Treninzi će se odvijati u džudo klubu. U planu je, kao kruna celokupnog rada i zalaganja, da korisnici Centra učestvuju na takmičenju u Somboru, istakao je predsednik Garašević. Trajanje projekta planirano je do kraja godine, ipak, ako se ova programska aktivnost pokaže kao korisna, opština Kovačica nastaviće da finansira ovu aktivnost kao programsku u daljem periodu.

Direktorka Centra za socijalni rad, Dušanka Petrak, zadovoljna postignutim, za lokalne medije naglasila je sledeće:

Početkom godine naši prijatelji iz Sombora pokazali su nam kako izgleda jedan trening ikluzivnog džudoa, našim korisnicima se to veoma dopalo. Sa tim poklopila se i poseta ministra Đorđevića našem Dnevnom Boravku i obećao nam je da će nam pružiti pomoć kako bi i naši korisnici mogli da treniraju inkluzivni džudo. Napisali smo projekat i dobili sredstva, dobili smo 729.634 dinara i taj novac smo iskoristili za kupovinu džudo opreme, kimona, trenerica i patika. Odatle će biti i finansiran trener, kao i naš odlazak na takmičenje u Sombor.

Vežbama, koje su prilagođene njihovim potrebama, postiže se bolja socijalizacija i uključivanje u redovan život lokalne zajednice. Vežbe su takođe i rehabilitacione, a cilj je da prve treninge korisnici urade samostalno, a kasnije da treniraju džudo sa svojim drugarima bez smetnji u razvoju. Suština je podizanje praga tolerancije i prihvatanja svih posebnosti mladih sa smetanjama u razvoju. Razvija se empatija među decom, a korisnici Dnevnog boravka se socijalizuju i razvijaju osećaj pripadnosti, te njihov kvalitet života postaje mnogo viši.

Opština Kovačica godišnje iz budžeta izdvaja za uslugu Dnevnog boravka 5.800.000 dinara, i planirano je da se ova usluga proširi različtim sadržajima zarad napretka korisnika i što lagodnijeg uključivanja u funkcionisanje lokalne zajednice.

Related posts

Vučić na Demografskom samitu u Budimpešti

Zorana Stekovic

Petković: Srbija će učiniti sve da zaštiti narod na KiM

Zorana Stekovic

Mihajlo Marko ispraćen na večni počinak

Luka Tešanović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija