1. oktobra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

20 godina od pogibije oficira kod Omoljice

Na Čukarici kod Omoljice služen je parastos poginulima u NATO bombardovanju. Pre dvadeset godina tu su poginuli general protivvazdušne odbrane Ljubiša Veličković, pukovnik Božidar Pejčić i major Svetomir Trifunović. Prethodno su na spomen-obeležje u centru Omoljice položeni venci, u znaku sećanja na poginule u ratovima od 1991. do 1999. godine.

Dvadeset  godina je prošlo od kad su general protivvazdušne odbrane, Ljubiša Veličković, pukovnik Božidar Pejčić i major Svetomir Trifunović poginuli u ataru sela Omoljica. Na mestu na kome su 1. juna 1999. godine trojica oficira tadašnje Vojske izgubila život, danas su se pored porodica poginulih, okupili i predstavnici Vojske Srbije, Mesne zajednice Omoljica, ratni vojni invalidi i delegacija veterana.  Ovi ljudi dali su život za svoju otadžbinu i zauvek će biti zapamćeni kao heroji, rekao je potpukovnik  Boris Štrk.

NATO je u martu 1999. godine započeo akciju koju je nazvao „Milosrdni anđeo“. Počeli su vazdušni udari raketama i avijacijom na više područija Srbije i Crne Gore. Miodar Tadić iz MZ Omoljica poručio da je naš zadatak da podsetimo mlađe generacije na ove heroje.

Prethodno su na spomen-ploču u centru Omoljice položeni venci. Spomen-ploča svim poginulima na prostorima bivše Jugoslavije od 1991. do 1999. godine postavljena je u znak sećanja na dvojicu Omoljičana – Savu Jovanova i Jugoslava Mičića, koji su poginuli kod Vukovara 1991. i 1994. godine, kao i na tri oficira koji su 1. juna 1999. godine izgubili život na Čukarici kod Omoljice – generala protivvazdušne odbrane Ljubišu Veličkovića, pukovnika Božidara Pejčića i majora Svetomira Trifunovića.

Related posts

Vučić,Hoti,Pendarovski…u sredu na samitu Atlantskog saveta

Nikola Miloševski

Za sada u Srbiji nema cirkulacije virusa

Katarina Popović

Još 111 pozitivnih na korona virus, ukupno 1171, tri smrtna slučaja

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija