20. septembra 2019.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

20 godina od pogibije oficira kod Omoljice

Na Čukarici kod Omoljice služen je parastos poginulima u NATO bombardovanju. Pre dvadeset godina tu su poginuli general protivvazdušne odbrane Ljubiša Veličković, pukovnik Božidar Pejčić i major Svetomir Trifunović. Prethodno su na spomen-obeležje u centru Omoljice položeni venci, u znaku sećanja na poginule u ratovima od 1991. do 1999. godine.

Dvadeset  godina je prošlo od kad su general protivvazdušne odbrane, Ljubiša Veličković, pukovnik Božidar Pejčić i major Svetomir Trifunović poginuli u ataru sela Omoljica. Na mestu na kome su 1. juna 1999. godine trojica oficira tadašnje Vojske izgubila život, danas su se pored porodica poginulih, okupili i predstavnici Vojske Srbije, Mesne zajednice Omoljica, ratni vojni invalidi i delegacija veterana.  Ovi ljudi dali su život za svoju otadžbinu i zauvek će biti zapamćeni kao heroji, rekao je potpukovnik  Boris Štrk.

NATO je u martu 1999. godine započeo akciju koju je nazvao „Milosrdni anđeo“. Počeli su vazdušni udari raketama i avijacijom na više područija Srbije i Crne Gore. Miodar Tadić iz MZ Omoljica poručio da je naš zadatak da podsetimo mlađe generacije na ove heroje.

Prethodno su na spomen-ploču u centru Omoljice položeni venci. Spomen-ploča svim poginulima na prostorima bivše Jugoslavije od 1991. do 1999. godine postavljena je u znak sećanja na dvojicu Omoljičana – Savu Jovanova i Jugoslava Mičića, koji su poginuli kod Vukovara 1991. i 1994. godine, kao i na tri oficira koji su 1. juna 1999. godine izgubili život na Čukarici kod Omoljice – generala protivvazdušne odbrane Ljubišu Veličkovića, pukovnika Božidara Pejčića i majora Svetomira Trifunovića.

Related posts

VUČIĆ U EMISIJI „HIT TVIT“! Večeras u 21h na TV Pink predsednik Srbije gost Verice Bradić!

Mica Milakov

Potpisan sporazum o osnivanju Socijalno-ekonomskog saveta u Pančevu

Luka Tešanović

Savremena igra i klasičan balet – prijave od 10. do 13. maja

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija