27. novembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Politika Srbija Vesti

Vučić i Hodžis o situaciji u JIE,problemima u dijalogu sa Prištinom

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa visokim predstavnikom Centra za analizu evropske politike (CEPA) i bivšim komandantom Kopnene vojske SAD za Evropu general-potpukovnikom Frederikom Benom Hodžisom sa kojim je razgovarao o bezbednosnoj situaciji u Jugoistočnoj Evropi i regionu, kao i problemima u dijalogu sa Prištinom.

 

Predsednik Vučić je naglasio da će Srbija čuvati svoju vojnu neutralnost i da je, kao pouzdan partner u programu Partnerstvo za mir, naročito kroz Individualni akcioni plan partnerstva, koji podrazumeva pojačani politički dijalog, spremna da doprinese održanju mira i stabilnosti u regionu, kao i da odgovori na zajedničke bezbednosne izazove.

 

On je naglasio da će Srbija nastaviti da jača saradnju sa Nacionalnom gardom Ohaja i svaku drugu vrstu bilateralne vojne saradnje.

 

Predsednik Vučić objasnio je generalu Hodžisu razloge zastoja u dijalogu Beograda i Prištine, kao i nameru Srbije da nastavi dijalog nakon što Priština povuče protivpravne i anticivilizacijske takse.

 

General Hodžis je istakao da dugotrajna stabilnost zahteva pomirenje i dobrosusedske odnose i izrazio punu podršku naporima da se kriza reši mirnim putem, uz poštovanje normi međunarodnog javnog prava, kao i postignutih regionalnih sporazuma. „NATO nije samo vojna alijansa, već savez dražava koje dele i brane zajedničke demokratske vrednosti“, istakao je Hodžis, kao veliki zagovornik transatlantske saradnje.

 

General Hodžis, koji boravi u dvodnevnoj poseti Beogradu, u okviru koje učestvuje na konferenciji “Srbija i NATO – pogled u budućnost“ u organizaciji CEAS, juče je položio cveće u parku Tašmajdan na spomen-obeležje posvećeno deci stradaloj tokom NATO agresije 1999. godine.

 

Related posts

Iste plate u predškolskom i osnovnom obrazovanju

Nikoleta Dragaš

Poljoprivredna škola u projektu o zaštiti sredine

Zorana Stekovic

Pančevački dani duhovne muzike

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija