11. avgusta 2020.
Radio televizija Pančevo
Magazin Najvažnije Pančevo Vesti

Idealan izlet u kanjonu reke Nere

Kanjon Nere je idealna destinacija za jednodnevni ili dvodnevni izlet u Rumuniji i veoma blizu granice sa Srbijom. Da biste otišli u ovaj zaista prelepi nacinalni park ne morate biti planinar – jednostavno je pronaći ga i obići. Pančevci mogu da uplate jednodnevni izlet u kanjonu reke Nere u turističkoj agenciji “Continental”, koja se nalazi u Karađorđevoj ulici broj 13/4.

Reka Nera predstavlja granicu između Srbije i Rumunije. Od njenog ušća u Dunav počinje Đerdapska klisura, a u susednoj Rumuniji njene predele krase veoma slikoviti i interesantni pejzaži koji su pod zaštitom države. Nacionalni park, kanjon Nere i Beušnice pripada jugozapadnom delu Rumunije.

Udaljen je 25 km od granice sa Srbijom i nalazi se u Banatskim planinama. Do kanjona se dolazi preko Bele Crkve i graničnog prelaza Kaluđerovo. Ovo zaštićeno područje zauzima preko 36.000 hektara, a reka Beu, Nerina pritoka je pravi biser nacionalnog parka. Šetnja po celom parku zahteva dva dana jer je ogroman, ali veoma ćete uživati i ako za posetu odvojite jedan dan.

Teren je pristupačan i nema opasnih delova, tako da je dobro mesto za izlet i za porodice sa decom, ali i za starije ljude, jer uspona gotovo da i nema, barem u delu koji smo bišli – a to je od ulaza u Park kroz tunele u stenama, preko mesta Sasca Montana do vodopada Cascada Šušara.

 

Posle obilaska vodopada Šušara, došao je ja red i obilazak manastira Nera. Ovo monaško naselje u brdskom području Slatine kraj sela  Saska Montana osnovano je 1994. Manastir je jedinstven u zemlji i u Evropi kao jedina verska institucija sa medicinskom uslugom. Posvećenim radom, monaštvo promoviše vizantijsku umetnost, tradiciju i kulturne vrednosti ovog područja.

Legenda kaže da se sin turskog bega zaljubio u pastirovu ćerku i da je hteo da se oženi njom. Beg nije odobravao njihovu ljubav i rešio je da ubije devojku. Od tuge, Begov sin je prolio toliko suza koje su napravile jezero, a boja vode je u stvari boja njegovih očiju. 

 

Related posts

Si pisao Vučiću: Kina će pomoći Srbiji protiv korone

Mica Milakov

Grejanje poskupelo 5,83 dinara po m2

Mica Milakov

Predsednik Vučić sutra sa patrijarhom Irinejom

Katarina Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija