6. avgusta 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije

„Besmrti puk“ i u Pančevu

Na Dan pobede, 9. maja, biće održana internacionalna manifestacija „Besmrtni puk”. Prošle godine ova akcija u Srbiji bila je održana u šest gradova,ali zbog velikog interesovanja građana 2019. će se marširati u 11 i to u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Kraljevu, Užicu, Kruševcu, Kikindi, Somboru, Pančevu i Paraćinu.
„Velike žrtve u svim ratovima, obavezuju nas da ponosno koračamo zajedno, pod jednom zastavom. Ponesite slike predaka i stradalih u ratovima devedesetih i pridružite se besmrtnom puku u 11 gradova Srbije”, navode iz organizacije ove manifestacije.
Inače, „Besmrti puk” se održava svake godine na Dan pobede 9. maja. Ovaj pokret je potekao u Rusiji, formalno za godinu početka uzima se 2011. kada je ulicama ruskog grada Tomska marširalo pet hiljada ljudi noseći portrete svojih predaka stradalih u Otadžbinskom ratu. Prošle godine u Moskvi u „Besmrtnom puku”, pored Putina marširali su i Aleksandar Vučić i predsednik Izraela Benjamin Netanjahu. Ova akcija je 2018. održana u oko 40 zemalja sveta, uključujući SAD, Nemačku, Veliku Britaniju, Francusku, Austriju, Italiju, Kinu i mnoge druge države u gde je „Besmrtni puk“ marširao u više gradova.
Zanimljivo je da je prošlogodišnji „Besmrtni puk” u Beograud bio jedan od najbrojnijih u čitavom svetu izvan teritorije bivšeg Sovjetskog Saveza.
Šetnja će biti održana bez bilo kakvih političkih obeležja i simbola i imaće isključivo rodoljubivi i moralni karakter.

Related posts

„Ethno.com“ u subotu i nedelju

Jasmina Petkovic

Starčevo bez vode 14. novembra od 9 sati

Jasmina Petkovic

Dodela subvencija za zapošljavanje – važna mera za smanjenje nezaposlenosti

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija