8. aprila 2020.
Radio televizija Pančevo
Srbija Vesti

Manifestacija „Najjače uskršnje jaje“ peti put u Gračanici

Пету годину заредом у Грачаници је данас одржана манифестација „Најјаче ускршње јаје“. Укупно 90 такмичара у две категорије узело је учешће на такмичењу куцања ускршњих јаја, а победници су Ива Симић, у категорији до 15 година и Драгана Недељковић у категорији старијих од 15 година.

Изразивши задовољство што је манифестација из године у годину све масовнија,  председник општине Грачаница Срђан Поповић, поручио је окупљенима да треба чувати традицију и лепе српске обичаје.

„Традиција и наши лепи српски обичаји нас стално окупљају и надам се да ће тако бити и у свим наредним годинама, јер су нас традиција и вера и очували на овим просторима“, истакао је Поповић.

Организатор манифестације Љубомир Максимовић истакао је да је ова манифестација још један симбол вере и јединства српског народа са ових простора .

 

„Црвено јаје је симбол страдања и проливене Исусове крви, а оно за нас представља симбол новог рађања. Ми ћемо данас уз песму и игру дат симболику среће и наде да живимо у миру, да се женимо, удајемо, рађамо и опстајемо на овом простору“, казао је Максимовић.

 

У оквиру манифестације приређена је и  изложба дечијих цртежа и радова са темом најшареније и најлепше јаје, у коју су биле укључене све школе и предшколске установе на територији општине Грачаница.

 

Победници и поражени у финалу добили су као награду иконе, које је у једном делу донирала рашко- призренска епархија.

Захвалнице и иконе добили су и представници  заслужних  институције са простора општине Грачаница, између којих је и Радио телевизија Грачаница.

У оквиру културно забавног програма наступила су КУД “Славуј” из Новог Бадовца, КУД”Симонида” из Грачанице и малишани из ансамбла “Венац”, као и вокални солиста Тамара Капетановић.

Related posts

Zima počinje u nedelju u 5 sati i 19 minuta

Zorana Stekovic

Sjajan nastup Željka Joksimovića u Pančevu!

Luka Tešanović

„Železničar“ završio sezonu na 6. mestu SLV

Luka Tešanović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija