19. avgusta 2019.
Radio televizija Pančevo
Ekologija Najvažnije Pančevo Vesti

Ponjavica poribljena smuđevim gnezdima

U Parku prirode izvršeno je poribljavanje Ponjavice, jer je hemijski sastav vode zadovoljavajući. Prvi put Ponjavica je poribljena sa pet smuđevih gnezda.

Do nedavno smatralo se da je voda u Parku prirode „Ponjavica“ zagađena. Danas, hemijski sastav je zadovoljavajući, voda je znatno čistija. Dokaz za to su i vidre, koje su uslikane u Ponjavici. Kako je voda u Parku kvalitetnija, JKP „Zelenilo“, koje upravlja ovim prirodnim dobrom, odlučilo je da se izvrši poribljavanje sa 100 kilograma šaranske mlađi i pet smuđevih gnezda.

Odsek za biologija Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada istraživanjem je utvrdio da u vodotoku Ponjavice živi 10 vrsta riba, a „Zelenilo“ je, kao upravljač, izradilo desetogodišnji plan upravljanja ribarskim područjem, u okviru kojeg i godišnji plan za 2019.

Ženja Marinković iz JKP „Zelenilo“ ističe da je u narednom peridou planirano i pošumljavanje Parka prirode „Ponjavica“.

Poribljavanje, pošumljavanje i čišćenje samo su neke od aktivnosti kojim JKP „Zelenilo“ pokušava da održi i poboljša ovo prirodno bogatstvo Južnog Banata.

Related posts

Ambasador Čandra Vidja Juda na „Danima Indonezije“ u Vršcu

Luka Tešanović

Novi izgled pančevačkog Potamišja do kraja 2020. godine

Luka Tešanović

VUČIĆ UBEDLJIVO NAJPOPULARNIJI: U istraživanju Politike i agencije Faktor plus, za 57 posto ispitanih, ON JE OSTAVIO NAJPOZITIVNIJI UTISAK 2018. GODINE!

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija