25. septembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Južni Banat Najvažnije Vesti

Jabuka: Nacionalni savet makedonske zajednice u Srbiji dobio kancelariju

U Jabuci je danas otvorena Regionalna kancelarija Nacionalnog saveta makedonske zajednice zahvaljujući dobroj saradnji s lokalnom samoupravom i ambasadom Republike Severne Makedonije.

Nacionalni savet makedonske zajednice u Srbiji, koji je osnovan 2004. godine kao državno predstavničko telo svih Makedonaca u Srbiji, do sada ima otvorenih 15 kancelarija u svim mestima u kojima živi najveći broj pripadnika makedonske nacionalne zajednice. U Jabuci je otvorena još jedna Regionalna kancelarija makedonske zajednice.

– Posle Roma, u 174 opštine u Srbiji žive Makedonci. Zato smo odlučili da budemo dostupni svim građanima makedonske nacionalne zajednice za sve ono što možemo na osnovu naših ovlašćenja i zakona o nacionalnim savetima da im pomognemo. Poznato je da je Jabuka mesto s najvećom koncentracijom Makedonaca koji su se doselili 46-47 godine. Imamo i starije ljude koji nisu u mogućnosti da dođu u prostorije Nacionalnog saveta u Pančevu već da im pomognemo i da nam se jave – rekao je Borče Veličkovski, predsednik Nacionalnog saveta  makedonske zajednice u Srbiji.

Otvaranje Regionalne kancelarije Makedonske nacionalne zajednice u Jabuci omogućiće im da se lakše informišu i rešavaju probleme na koje nailaze, ali i da neguju kulturu i tradiciju, istakao je gradonačelnik Saša Pavlov. Novootvorena kancelarija radiće kao i kancelarija udruženja građana pripadnika makedonske nacionalne zajednice u Jabuci „Ilinden“.

– Ova kancelarija će na neki način biti multifunkcionalna odnosno biće i Regionalna kancelarija Nacionalnog saveta Makedonaca i biće sedište Udruženja građana makedonske zajednice iz Jabuke. I sa jednom i sa drugom institucijom Grad Pančevo ima dugogodišnju izuzetno plodnu, dobru i konstruktivnu saradnju i s tim je javnost upoznata. Naša i dužnost i čast je makedonska nacionalna zajednica, najbrojnija zajednica na teritoriji grada Pančeva, koji se inače ponosi svojom multinacionalnošću – izjavio je Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva.

Otvaranju Regionalne kancelarije saveta Makedonaca u Jabuci prisutvovao je i ambasador Republike Severna Makedonija u Srbiji.

– Kancelarija je otvorena uz pomoć Ministarstva spoljnih poslova, Grada Pančeva i Udruženja Makedonaca i ovo je voma dobra prilika za rad, druženje Makedonaca i razvoj kulture – rekao je Aleksandar Popovski, ambasador Severne Makedonje u Srbiji.

Jabuka je prvo mesto  gde je uveden makedonski jezik u službenu upotrebu, a u Osnovnoj školi „Goce Delčev“ izučava se makedonski jezik s elementima nacionalne kulture.

Related posts

Ljubinko Karadžić: Budimo sa našim narodom i kad je dobro i kad je loše

Jasmina Petkovic

Vučić: Uz reforme, za godinu dana rast BDP i sedam odsto

Nikoleta Dragaš

PU PANČEVO VEĆ TRADICIONALNO ZA 8.MART: Policajci damama delili ruže širom Južnog Banata!

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija