18. januara 2020.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Najvažnije Pančevo Vesti

Gradonačelnik Saša Pavlov na Skupštini Naleda u Beogradu

Obraćajući se prisutnima , gradonačelnik Saša Pavlov je istakao da su lokalne samouprave prvo mesto na kojem se građani i privreda susreću s državom i nivo na kojem se primenjuje najveći deo zakona.

„Zbog toga je upravo lokal najbolje mesto za testiranje uspešnosti primene propisa i kvaliteta usluge koju opštine pružaju građanima i privredi.To je prepoznao NALED još daleke 2007. kada je pokrenut program Certifikacije opština po meri privrede u Srbiji, koji je pet godina kasnije prerastao u regionalnu inicijativu i zajednički standard povoljnog poslovnog okruženja u jugoistočnoj Evropi. U razvoju ovog zajedničkog business-friendly odnosno BFC standarda učestvovalo je više od 20 institucija i 90 lokalnih samouprava iz Srbije, Hvratske, BIH, Makedonije i Crne Gore. Cilj BFC programa je unapređenje uslova poslovanja i usaglašavanja propisa u regionu, s obzirom na to da mnoga preduzeća i investitori vide zapadni Balkan kao jedno tržište“ ocenio je Pavlov.

Za nas na lokalu, kako je rekao gradonačelnik, ovo je veoma značajan program, jer nam daje plan rada i jasne smernice kako da popravimo kvalitet usluga i informacija koje nudimo privredi, i pomaže nam da uspostavimo efikasniju i transparentniju lokalnu administraciju.

„U ovom trenutku u programu certifikacije učestvuje 23 opština i gradova iz Srbije: Pančevo, Leskovac, Sombor, Požarevac, Čačak, Novi Sad, Niš, Užice, Bor, Sremska Mitrovica, Šabac, Veliko Gradište, Kula, Ćuprija, Pećinci, Stara Pazova, Vrbas, Bačka Palanka, Raška, Velika Plana, Gornji Milanovac, Ruma, Inđija. Uskoro očekujemo da se u program uključe i Pirot, Kragujevac, Smederevo i Loznica.Pored toga što pomaže lokalnim samoupravama, ovaj program je skenirao poslovno okruženje i identifikovao najbolje prakse i rešenja koje zemlje u regionu mogu da razmene. Tako smo naučili da Makedonija ima odličan sistem za izdavanje elektronskih građevinskih dozvola i upis u katastar, ili da Hrvatska ima dobro rešenje za angažovanje sezonskih radnika. Malo je poznato, da je Srbija uz podršku NALED-a i donatora među kojima su EU, GIZ, USAID i GGF iskoristila i nadogradila upravo ta iskustva iz regiona kako bi uvela revoluciju u oblasti planiranja i izgradnje, upisa imovine i sezonskog rada“ smatra Pavlov.

Pavlov je predstavio i plan BFC ciklusa unapređenja poslovnog okruženja:

1) Kroz program certifikacije prvo skeniramo uslove poslovanja i testiramo kvalitet i primenu propisa na lokalu.

2) Na analize se pripremaju preporuke za unapređenje poslovnog okruženja na nivou lokalnih samouprava i države.

3) Na osnovu preporuka i identifikovanih najboljih praksi radi se na unapređuju propisa i njihovoj primeni

4) izmene propisa se potom ugrađuju u BFC SEE standard i ponovo “spuštaju” na lokalni nivo kroz certifikaciju.

„Tako imamo zatvoren krug za sprovođenje reformi. Kroz ovaj primer se jasno vidi koliko lokalni nivo može da ima veliku ulogu u razvoju reformi na nacionalnom nivou, ali i koliko je važno da sačuvamo i dodatno ojačamo jednu ovakvu regionalna platformu za razmenu najboljih plarski i usaglašavanje uslova poslovanja“ zaključio je gradonačelnik Saša Pavlov.

Related posts

Osumnjičeni se terete za „rasnu i drugu diskriminaciju“

Mica Milakov

Ministar Udovičić čestitao odbranu titule prvaka sveta para atletičaru Željku Dimitrijeviću

Zorana Stekovic

Seoska zavetina u Sefkerinu

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija