30. septembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

Kraća lista čekanja za operaciju katarakte

Lista čekanja za operaciju katarakte u Očnoj bolnici drastično je smanjena i sada pacijenti čekaju najduže od osam meseci do godinu dana, umesto nekoliko godina koliko su ranije čekali na ovu hiruršku intervenciju.

Kako starimo, sa godinama naš vid se menja. Pogoršanje vida neizbežan je i prirodan proces, koji počinjemo da primećujemo posle četrdesete godine .Kataraktu je teško prepoznati na početku, jer ona započinje malim promenama koje utiču na vid. U početku, pacijent vidi mutno, ali zamagljen vid se vremenom pojačava i to nas najčešće odvodi kod očnog lekara. Na listi čekanja trenutno u Očnoj bolnici nalazi se 1050 pacijenata, a na operaciju bi trebalo da stignu za manje od godinu dana. Pacijenti koji su na listi čekanja iz 2018. godine sami odlažu operaciju, najčešće iz zdravstvenih razloga.

Katarakta se povezuje sa starenjem, tačan razlog nastanka katarakte nije poznat, ali nažalost broj pacijenata se stalno povećava, kao i da se starosna granica pomera, pa se sada već u petoj deceniji javljaju pacijenti zbog katarakte.

Pregled kod očnog lekara se zakazuje, a neophodan je uput od izabranog lekara.

Related posts

CECA ODRŽALA KONCERT U SEVERNOJ MITROVICI I PORUČILA: Uvek sam tu za vas!

Nikoleta Dragaš

Cveće kao poklon, ali i emotivna poruka

Jelena Obradović

Seoska domaćinstva za dve izbegličke porodice

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija