3. decembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

Svetski dan osoba s autizmom. Svetski muzičar i naš bivši sugrađanin posvetio pesmu deci sa autizmom!

Rezolucijom Ujedinjenih nacija 2007. godine doneta je odluka da se 2. april obeležava kao Svetski dan osoba sa autizmom. Već nekoliko godina i škola „Mara Mandić“ priključuje se akciji.

Povodom Svetskog dana osoba s autizmom škola „Mara Mandić“ već nekoliko godina obeležava ovaj dan. I ovog puta cela nedelja je bila u duhu događaja, koji je ustanovljen Rezolucijom UN 2007.  Prema rečima Katarine Jocić, defektologa, cilj je da se promovišu prava osoba s autizmom.

Obeležavanje ovog dana je u školi počelo u subotu predavanjem profesora doktora Gumbića. Kako je navela Katarina Jocić, ovo je bilo važno za roditelje, koji najčešće tragaju za odgovarajućim tretmanom koji bi se sprovodio s njihovim detetom. Nakon toga, u utorak, održana je ulična akcija gde su iz škole pokušali da skrenu pažnju građanstvu na osobe sa autizmom i na njihova prava.

U Srbiji je, prema nezvaničnim podacima, oko dve i po hiljade osoba s autizmom, a u školi „Mara Mandić“ je 12 dece, od 200, koliko ih je ukupno. U školi se sprovode specifični tretmani kojih u drugim školama nema kao što su logopedski tretman, senzorna soba, redukacija psihomotorike, fizioterapeuta.

Svetski poznati umetnik iz Bosne i Pančeva posvetio pesmu deci sa autizmom.

Svetski poznati producenti i muzičari Nirvan Pištoljević i Alex Elena, iz Los Anđelesa koji čine bend Life in Cold Blood, specijalno su za svu djecu s autizmom, napisali pesmu „Child in Blue“. Spot pokušava približiti život devojčice i dečaka iz autističnog spektra uz veoma moćan vizuelan pristup. Režiju videa je uradio Alen Petković, višestruki dobitnik Gremi nagrada za svoj rad u filmskoj industriji. Kompozitor, producent i umjetnik Nirvan Pištoljević je rođen u Sarajevu, ali se nakon izbijanja rata u SFRJ preselio u Srbiju, odnosno Pančevo sa porodicom. Ipak svoj muzički put je trasirao u Americi u koju je, sa porodicom, otišao krajem 90tih. Pohađao je Gimnaziju “Uroš Predić” u Pančevu, kao i njegova rođena sestra. Studirao je klasičnu gitaru, ali je većinu svoje muzičke karijere posvetio komponovanju i produciranju. Njegov rad je predstavljen u mnogim filmovima i sarađivao je s velikim brojem umetnika različitih muzičkih pravaca iz svog studija u Los Angelesu.

 

Related posts

Uhapšen zbog nasilničkog ponašanja

Mica Milakov

„Banatski hleb“ čuva staru recepturu

Jasmina Petkovic

Vlasinska sutra bez vode

Nikola Miloševski

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija