21. septembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

Svetski dan osoba s autizmom. Svetski muzičar i naš bivši sugrađanin posvetio pesmu deci sa autizmom!

Rezolucijom Ujedinjenih nacija 2007. godine doneta je odluka da se 2. april obeležava kao Svetski dan osoba sa autizmom. Već nekoliko godina i škola „Mara Mandić“ priključuje se akciji.

Povodom Svetskog dana osoba s autizmom škola „Mara Mandić“ već nekoliko godina obeležava ovaj dan. I ovog puta cela nedelja je bila u duhu događaja, koji je ustanovljen Rezolucijom UN 2007.  Prema rečima Katarine Jocić, defektologa, cilj je da se promovišu prava osoba s autizmom.

Obeležavanje ovog dana je u školi počelo u subotu predavanjem profesora doktora Gumbića. Kako je navela Katarina Jocić, ovo je bilo važno za roditelje, koji najčešće tragaju za odgovarajućim tretmanom koji bi se sprovodio s njihovim detetom. Nakon toga, u utorak, održana je ulična akcija gde su iz škole pokušali da skrenu pažnju građanstvu na osobe sa autizmom i na njihova prava.

U Srbiji je, prema nezvaničnim podacima, oko dve i po hiljade osoba s autizmom, a u školi „Mara Mandić“ je 12 dece, od 200, koliko ih je ukupno. U školi se sprovode specifični tretmani kojih u drugim školama nema kao što su logopedski tretman, senzorna soba, redukacija psihomotorike, fizioterapeuta.

Svetski poznati umetnik iz Bosne i Pančeva posvetio pesmu deci sa autizmom.

Svetski poznati producenti i muzičari Nirvan Pištoljević i Alex Elena, iz Los Anđelesa koji čine bend Life in Cold Blood, specijalno su za svu djecu s autizmom, napisali pesmu „Child in Blue“. Spot pokušava približiti život devojčice i dečaka iz autističnog spektra uz veoma moćan vizuelan pristup. Režiju videa je uradio Alen Petković, višestruki dobitnik Gremi nagrada za svoj rad u filmskoj industriji. Kompozitor, producent i umjetnik Nirvan Pištoljević je rođen u Sarajevu, ali se nakon izbijanja rata u SFRJ preselio u Srbiju, odnosno Pančevo sa porodicom. Ipak svoj muzički put je trasirao u Americi u koju je, sa porodicom, otišao krajem 90tih. Pohađao je Gimnaziju “Uroš Predić” u Pančevu, kao i njegova rođena sestra. Studirao je klasičnu gitaru, ali je većinu svoje muzičke karijere posvetio komponovanju i produciranju. Njegov rad je predstavljen u mnogim filmovima i sarađivao je s velikim brojem umetnika različitih muzičkih pravaca iz svog studija u Los Angelesu.

 

Related posts

U protekla 24h tri osobe preminule, 120 novoobolelih

Katarina Popović

Vučić sutra sa Čepurinom

Luka Tešanović

Vučić traži veće učešćhe UN u rešavanju kosovskog pitanja

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija