30. septembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Kultura Najvažnije Vesti

Film „Donjecka Vratarnica“ – zajednička tragedija

U Gradskoj biblioteci prikazan je dokumentarni film „Donjecka Vratarnica“ autorke Natalije Batrajeve povodom dvadesetogodišnjice bombardovanja Jugoslavije. Tragedija koju su doživeli Srbi na Kosovu „reprizirala“ se u Donbasu. Autorka je odlučila da inostrana premijera bude u Beogradu, upravo zbog 20-godišnjice agresije NATO na Saveznu Republiku Jugoslaviju.

Dokumentarni film Natalije Batrajeve „Donjecka Vratarnica“, koji je u ponedeljak, 25. marta, prikazan u Ruskom domu u Beogradu odlično pokazuje da su sudbine nesrećnih ljudi koji se nađu u ratnom vihoru slične, a često i iste. Za međunarodnu premijeru filma nije slučajno izabrana Srbija.

– Moj put u dokumentaristiku počeo je upravo na Kosovu. Uložila sam mnogo truda da prikažem život Srba ruskim gledaocima. Nesreća koju je doneo rat u Donbasu slična je tragediji koja je zadesila Srbe na Kosovu i Metohiji ili kasnije stanovnike Južne Osetije, zato se u filmu ređaju kadrovi i iz tih regiona.

Ovo je priča o manastiru Iverske Bogorodice, koji se našao na prvoj liniji borbe u Donjecku, pored kog su se vodile najžešće borbe. Autorka je tri ratne godine provela tamo i snimila ovaj dokumentarni film, koji je odmah dobio sve najprestižnije nagrade u Rusiji.

– Nisam iz Ukrajine, nemam rođake u Ukrajini, ali mislim da je to stvar svih nas, zajednička tragedija, i da treba da se prikaže.

Natalija Batrajeva – režiser, fotograf, publicista. Od 2005. godine radi na postratnim prostorima: Kosovu, Republici Srbskoj, Južnoj Osetiji, Krimu, Donbasu. Autor je dokumentarnih foto-knjiga „Kosovo. Srpska Golgota“, „Živi smo!“, foto-izložbe „Kosovo – Južna Osetija: pogled iznutra“, predstavljene više od 30 puta u Rusiji i izvan nje. Član je Saveza pisaca i Saveza novinara Rusije. Laureat i finalista konkursa i kinofestivala.

Related posts

Brnabić: Vranje novo žarište

Nikola Miloševski

Napadnuti odbornik SNS Ivan Tešić : Pretio mi je nerođenom detetu i zgrabio me za gušu

Mica Milakov

Vučić gostovao na TV Pink! Zakucao opoziciju…

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija