3. aprila 2020.
Radio televizija Pančevo
Ekologija Pančevo Vesti

Što manje plastike, to više prirode

Pančevo – Globalna ekološka akcija „Sat za našu planetu“ održaće se po jedanaesti put u Srbiji, u subotu 30. marta 2019. godine od 20:30 do 21:30 sati. Tokom tih šestdeset minuta, simboličnim gašenjem svetla u više od 7.000 gradova širom sveta, ukazaće se na važnost očuvanja planete i štednje prirodnih energetskih resursa. Pančevo je od početka u ovoj kampanji, kao jedan od gradova-lidera u sprovođenju ekološkog opismenjavanja i brizi o zaštiti životne sredine.
Ove godine, pod sloganom „Skini se s plastike, navuci se na prirodu“, „WWF – World Wide Fund for Nature”(Svetska organizacija za prirodu) upozorava na rastući problem prekomernog korišćenja plastike i njenog neadekvatnog odlaganja, zbog čega svake godine osam miliona tona plastike završi u morima i okenima.
Otuda će Pančevo, u skladu sa ovim apelom, ovoga puta na nešto drugačiji način podržati ovu inicijativu. S obzirom da Sekretarijat za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Pančeva i JKP Higijena već šestu godinu sprovode akciju „Sakupi i uštedi – vredi“, odnosno organizuju prikupljanje plastičnog ambalažnog otpada po svim osnovnim i srednjim školama u Pančevu i okolnim naseljenim mestima, ideja je da u znak podrške akciji „Sat za našu planetu“, učenici svih škola tokom petka i subote, 29. i 30. marta, potvrde svoju ekološku osvešćenost i – obore sopstveni rekord. Na ovaj način će naš grad još jednom potvrditi svoju ekološku misiju da, ekološki opismenjavajući učeničku populaciju, rebrendiraju Pančevo u zeleni grad i grad pametne budućnosti.
Organizatori obeležavanja globalne akcije „Sat za našu planetu“ u Pančevu: Sekretarijat za zaštitu životne sredine, Kancelarija za mlade i JKP Higijena pozivaju sve učesnike akcije „Sakupi i uštedi – vredi“ da tokom ova dva dana donesu što veće količine plastičnog ambalažnog otpada i da ga pravilno razvrstaju u namenske kontejnere koji su zahvaljujući JKP Higijena postavljeni u njihovim školskim dvorištima. Takođe, pozivaju se i građani da akciju podrže tako što će plastični ambalažni otpad odneti u namenske kontejnere postavljene u dvorištima mesnih zajednica.
Rezultate, izražene u kilogramima, JKP Higijena će objaviti najkasnije 5. aprila, s obzirom da će od ponedeljka, 1. aprila, po školama preuzimati sakupljeni plastični ambalažni otpad.
Akciji „Sat za našu planetu“, kao i prethodnih deset godina, pridružiće se i zgrada Gradske uprave, kao i pojedine trgovine, zanatske radnje i mnogobrojna fizička lica, tako što će u intervalu od 20:30 do 21:30, u subotu, 30. marta – ugasiti svetla. T
– Jedan sat koji provedemo u mraku treba da služi kao podsetnik da moramo osigurati održivu budućnost naše planete. Priroda nam je od vitalne važnosti, ona podstiče naš ekonomski napredak i razvoj, naše zdravlje, blagostanje i opstanak, rekla je Petra Boić Petrač, koordinatorka inicijative u WWF Adriji, a kao najznačajnije je istakla: – Ove godine, pored ukazivanja na posledice klimatskih promena, želimo da skrenemo pažnju na krizu plastičnog otpada, koja predstavlja veliku pretnju po opstanak naših mora i okeana, zbog čega se zajedno moramo izboriti za budućnost bez plastike. Ovogodišnji „Sat za našu planetu“‚ prilika je za stvaranje nezaustavljivog pokreta za prirodu i donošenje odluke koja će uticati na bolje sutra.

Related posts

Ministar Stefanović osudio naslovnu stranu lista Danas

Luka Tešanović

Treća faza Potamiškog kolektora gotova početkom 2020.

Luka Tešanović

Na zgradi Predsedništva zastava sa Davidovom zvezdom

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija