26. septembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

Glaukom – podmuklo oboljenje. Kako prepoznati očni pritisak?

Glaukom je podmukla bolest koja prolazi bez simptoma, čak oko 67 miliona ljudi u svetu boluje od glaukoma, podaci su  Svetske zdravstvene organizacije. Više od polovine obolelih i nije svesno da ima ovu podmuklu očnu bolest, koja je i najčešći uzrok slepila.

Kod obolejenja glaukoma, gubitak vida dešava postepeno i neprimetno, glaukom je oblik optičke neuropatije, odnosno skup bolesti optičkog živca koja dovodi do gubitka i oštećenja ćelija mrežnjače. Glavobolja, pritisak u oku, peckanje, već su plodno tlo za glaukom. Takođe, zamor pri čitanju i često menjanje naočara sa plus dioptrijom, znak su da treba konsultovati lekara. Na očnom odeljenju Opšte bolnice  pacijenti lako i brzo mogu da provere očni pritisak.

– Glaukom možemo podeliti na tip zatvorenog i otvorenog ugla, najčešće nema simptome i otkriva se na rutinskom pregledu kada pacijent dođe po naočare. Zbog povišenog očnog pritiska stradaju nervna vlakna, vid je trajno oštećen, uz pomoć kapi ili operacije možemo da drzimo postojeće stanje a i da vid vratimo u pređašnje stanje ne možemo.

Terapija je stavljanje kapi tokom čitavog života koje snižavaju očni pritisak i samim tim manje oštećuju vid. U borbi sa glaukom je jednino oružje redovna kontrola očnog pritiska posle 40 godine. Doktor Stanković napominje da se pregled kod oftalmologa u Očnoj bolnici zakazuje i potreban je uput od  izabranog lekara.

 

 

 

 

Related posts

Predsednik Vučić predviđa: Bojkot se neće ni osetiti, izlaznost će biti veća od 50%

Mica Milakov

Na 47. Salonu umetničke fotografije „Žisel“, 120 autora izložilo 486 radova

Jasmina Petkovic

Svetsko zlato Slavku Stanišiću

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija