1. oktobra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije

U borbi protiv raka dojke

 

U prostorijama Preventivnog centra Doma zdravlja organizovano je predavanje na temu karcinoma dojke. Takođe je ženama koje su pratile predavanje zakazan ultrazvuk ili ukolko je bilo neophodno  i pregled kod onkologa.

 

Povodom Nacionalnog dana  borbe protiv karcinoma dojke, koje se obeležava 20 marta, i u Prventivnom centru organizovano je predavanje na temu rak dojke, sa ciljem da žene dobiju što više informacija o ovoj bolesti, simptomima i samopregledu, preventivnim pregledima i dijagnostici. Nažalost, u Srbiji rak dojke se i dalje otkriva u kasnijoj fazi .

– Statistika je nažalost poražavajuća, smatra se da u Srbiji 15 hiljada žena boluje od karcinoma dojke i svake godine  je oko 4000 novoobollih. U porastu je i broj umrlih žena. U svetu se broj smrtnosti smanjuje. Suština je u tome da se kod nas bolest kasno dijagnostikuje, tako da je verovatnoća za izlečenje mnogo manja od dijagnostike u ranoj fazi – rekla je dr Ivana Pavlović

Srining pregled za karcinom dojke, kojim su obuhvaćene žene od 50 do 69 godina, uveden je 2013. godine. Preventivni centar takođe bez uputa i čekanja pomaze zenama da obave skrining pregled dojke.

 

– Klinički pregled u Domu zdravlja može da se zakaže kod svog izabranog lekara, a on nas dalje upućuje na ultrazvuk i mamografiju – objasnila je dr Ivana Pavlović.

OFF  Vazno je da pratimo svoje telo svakog meseca, da uradimo samopregled, jednom godišnje radimo ultrazvuk i svake druge godine mamografiju.

.

Related posts

Vučić ispunio obećanje, mali Rajko dobio bicikl

Nikoleta Dragaš

U Baletskoj školi obeležena školska slava

Jasmina Petkovic

Dva pacijenta sa Kosova i Metohije pozitivna na Kovid 19 poslata u KBC Niš

Bojana Kecic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija