24. januara 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Ekologija Najvažnije

Gimzeleni u Bremenu predstavljaju Srbiju

 

 

Sekcija „Gimzeleni“ osnovana je u Gimnaziji „Uroš Predić“ u Pančevu pre osam godina. Od tada, sve angažovanije i kreativnije, i uz sve merljivije i zapaženije rezultate, „Gimzeleni“ organizuju projekte sa ciljem podizanja ekološke svesti ne samo u ovoj školi, već i Pančevu, okolnim selima, ali i širom Srbije.

 

Medijsku pažnju ovoga puta su zaslužili „zelenim“ aktivnostima koje su započeli školske 2017/2018. godine, a koje su sprovodili pod sloganom „Okolina je kao staklo, ne dozvoli da se uništi“. Nakon što su se sa ovim projektom – „Ekologija čini školu“ –  prijavili na Međunarodni konkurs Gete instituta Moskva, dobili su izuzetno priznanje od žirija koji je radio u sastavu: Slobodan univerzitet u Berlinu, Univerzitet u Bremenu, visoka škola za poljoprivredu i pedagogiju ekologije u Beču, Brandeburški tehnološki univerzitet Cottbus-Senftenberg i rusko-nemačka kancelarija za ekologiju, Gimzeleni su, naime, nagrađeni pozivom da predstavljaju Srbiju i pančevačku Gimnaziju „Uroš Predić“ na Petoj internacionalnoj konferenciji o ekologiji, koja će se od 10. do 13. maja 2019. održati u nemačkom gradu Bremenu.

 

Sledeći svoju misiju brige o prirodi, gimnazijalci  su sakupljali staklo, pravili ukrase za jelku od poklopaca za tegle… da bi Svetski dan planete zemlje, 22. aprila 2018. godine, tradicionalno obeležili uz mnogobrojne pristalice i istomišljenike. Tom prilikom, jedna od gimnazijskih učionica uređena je kao „zelena učionica“ u kojoj su Gimzeleni, koristeći za tu priliku uređene štandove, zajedno sa gostima predstavili različite projekte. Tu su se svojim rukotvorinama predstavili učenici i profesori Srednje poljoprivredne škole „Josif Pančić“ iz Pančeva (Verica Marković, profesorka poljoprivredne grupe predmeta, Ana Korać, profesorka francuskog jezika i učenici Sava Srećkov, Aleksa Grubić, Jakša Endre, Predrag Matijević i Dušan Kuharik), Ksenija Aleksandra Milosavljević, restauratorka MNRO, Jovan Zlatanović, član ovog Udruženja i Dragana Novakov, personalna asistentica. Oni su pokazali svoje radove ručne izrade načinjene od ekološkog appira. Sa promocijom biljne hrane, učestvovali su predstavnici NVO „Sloboda za životinje“, a tom prilikom je Danica Miljković, diplomirani tehnolog, demonstrirala ekološki odnos prema životnoj sredini i prema živim bićima.

„Gimzeleni“, kao domaćini, upriličili su retrospektivu svojih osmogodišnjih aktivnosti izloživši: ukrase za jelke, eko-stripove, eko-fotografije, eko-lutkice…, a svi zainteresovani mogli su tokom jednog školskog časa da čuju prezentaciju,. a nakon toga razgledaju štandove. Veliku podršku projketu, kažu „Gimzeleni“, imali su od Tamare Todorović, profesorke psihologije.

Koordinator ovog projekta je Valerija Jona Andrejević, profesorka nemačkog jezika, a stručni saradnik bila je Elena Dragosavljević, profesorka hemije. Izuzetno angažovani i najzaslužniji za odlazak u Bremen jesu učenici trećeg i četvrtog razreda ove pančevačke Gimnazije: Stefan Nešković, Aleksandra Vukašinović i Borko Vicanović. ceo projekat i putovanje za Bremen podržavaju Pasch-Beograd i Gete Institut Beograd.

Related posts

ORL dobilo novu opremu za dijagnostiku

Aleksandra Miloševska

Džudisti „Dinama“ najuspešniji na turniru u Pančevu

Nikoleta Dragaš

ZTF zapošljava dodatnih 460 radnika

Luka Tešanović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija