5. jula 2020.
Radio televizija Pančevo
Politika Srbija Vesti

Vučić sa dr Ursulom Renold o dualnom obrazovanju

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa šefom Odeljenja za istraživanje obrazovnih sistema Švajcarskog ekonomskog instituta dr Ursulom Renold, sa kojom je razgovarao o dosadašnjoj primeni dualnog obrazovanja u Srbiji.

Tema razgovora bila je implementacija Master plana za sprovođenje kvalitetnog procesa reforme, koji je izradio tim predvođen dr Ursulom Renold sa saradnicima Ministarstva prosvete Republike Srbije i Privredne komore Srbije.

Predsednik Vučić zahvalio je dr Ursuli Renold i Vladi Švajcarske na kontinuiranoj podršci i pomoći tokom procesa uvođenja dualnog obrazovanja, istakavši da je ovo jedna od najvažnijih reformi obrazovnog sistema, koju smo sproveli u poslednjih nekoliko decenija.

U pilot projektima uvođenja i sistemske primene novog Zakona o dualnom obrazovanju, koji su realizovani u saradnji sa privrednim komorama Srbije Nemačke i Austrije, kao i Vladom Švajcarske, učestvuje 4.500 učenika, koji se školuju za 33 obrazovna profila u više od 600 kompanija. Probnim projektima obuhvaćeno je 80 škola u 52 grada i opština Srbije. Od 312 učenika, koliko je do sada završilo školovanje po sistemu dualnog obrazovanja, njih 204 zaposlilo se u kompanijama u kojima su učili kroz rad, dok ostali nastavljaju svoje obrazovanje.

Dualno obrazovanje biće strukturno uvedeno u obrazovni sistem Srbije od školske 2019/2020 godine, kao integralni deo sveobuhvatne reforme obrazovanja u Srbiji.

Doktorka Renold zahvalila je predsedniku Vučiću na podršci od samog početka uvođenja dualnog obrazovanja, pozitivno ocenivši rad Ministarstva prosvete i Privredne komore Srbije, čije je predstavnike pozvala da rezultate ostvarene u Srbiji predstave na redovnom godišnjem skupu Svetske laboratorije za reformu obrazovanja, koji će biti održan ovog leta u Cirihu.

Sastanku su prisustvovali i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, kao i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Related posts

Vučić upozorio na moguće posledice ambasadore Kvinte i šefa Delegacije EU

Jasmina Petkovic

Opštinski štab za vanredne situacije: USVOJENA ODLUKA O PROGLAŠAVANJU VANREDNE SITUACIJE

Zorana Stekovic

Za ulazak u Srbiju od danas bez testa na koronavirus i samoizolacije

Katarina Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija