18. juna 2019.
Radio televizija Pančevo
Društvo Južni Banat Najvažnije Pančevo Vesti

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke obeležava se 20. marta. Uveden je da bi se ženama skrenula pažnja na redovne skrining preglede. Srbija zauzima neslavno drugo drugo mesto po broju obolelih, svake godine u Srbiji oboli preko 4000 žena, a nažalost čak 1500 umre jer se bolest otkriva u kasnoj fazi.

Rak dojke žena u Srbiji najčešće otkrije kada je njegova veličina veća od dva centimetra, sa već postojećim bližim ili udaljenim metastazama. Preporuke lekara su da se rak otkrije u ranoj fazi, kada je veličina tumora manja od jednog centimetra. Zahvaljući Nacionalnom skriningu za rano otkrivanje raka dojke, koji je Ministarstvo zdravlja uvelo 2014. godine, žene se ranije javljaju lekaru zbog preventivnih pregleda na karcinom dojke.

Za žene su važni jednomesečni samopregledi dojke. To je obavezno i za žene koje su u menopauzi, napominje doktorka.

Kada se rak dojke otkrije u ranoj fazi, uz adekvatnu dijagnostiku i lečenje, šanse za izlečenje su daleko veće, nego ako se otkrije u kasnoj fazi. U razvijenim zemljama rak se u skoro 90 odsto slučajeva otkrije u ranoj fazi.

Related posts

Slovačka predsedavajuća OEBS-a od 1. januara 2019.

Jasmina Petkovic

Preventivni pregledi povodom Svetskog dana zdravlja

Luka Tešanović

KONFERENCIJA O ZAPADNOM BALKANU, PREDSEDNIK VUČIĆ: Iznenadila me žestina albanskih napada, MI SMO IMALI SAMO JEDAN ZAHTEV!

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija