3. aprila 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Južni Banat Najvažnije Pančevo Vesti

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke obeležava se 20. marta. Uveden je da bi se ženama skrenula pažnja na redovne skrining preglede. Srbija zauzima neslavno drugo drugo mesto po broju obolelih, svake godine u Srbiji oboli preko 4000 žena, a nažalost čak 1500 umre jer se bolest otkriva u kasnoj fazi.

Rak dojke žena u Srbiji najčešće otkrije kada je njegova veličina veća od dva centimetra, sa već postojećim bližim ili udaljenim metastazama. Preporuke lekara su da se rak otkrije u ranoj fazi, kada je veličina tumora manja od jednog centimetra. Zahvaljući Nacionalnom skriningu za rano otkrivanje raka dojke, koji je Ministarstvo zdravlja uvelo 2014. godine, žene se ranije javljaju lekaru zbog preventivnih pregleda na karcinom dojke.

Za žene su važni jednomesečni samopregledi dojke. To je obavezno i za žene koje su u menopauzi, napominje doktorka.

Kada se rak dojke otkrije u ranoj fazi, uz adekvatnu dijagnostiku i lečenje, šanse za izlečenje su daleko veće, nego ako se otkrije u kasnoj fazi. U razvijenim zemljama rak se u skoro 90 odsto slučajeva otkrije u ranoj fazi.

Related posts

U Gudurici proslavljen makedonski praznik – Ilinden

Nikoleta Dragaš

Vučić i Dodik: Raste trgovinska razmena između Srbije i BiH

Nikoleta Dragaš

Spremnost Francuske da pomogne u reformi javne uprave

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija