26. septembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Južni Banat Pančevo

Crveni krst : Dobrovoljno davanje krvi u nedelji obeležavanja 8.marta

Crveni Krst poziva sugrađanke da posete Gradsku akciju dobrovoljnog davanja krvi koja se održava u sredu 06.03. od 9,00 do 12,00 u Crvenom krstu Pančevo a koju, u susret obeležavanju Međunarodnog dana žena posvećujemo ženama, dobrovoljnim davaocima krvi i volonterkama Crvenog krsta Pančevo, svih generacija.

Upravo solidarnost žena i njihova posvećenost humanim vrednostima je vrlina koja vraća nadu i osmeh na lica onih kojima je podrška namenjena. Istraživanje Crvenog krsta Srbije o znanjima, stavovima i ponašanjima davalaca krvi koje je sprovedeno 2017. godine govori da broj žena među davaocima krvi raste, posebno u mlađoj populaciji. Prosečni davalac krvi u populaciji studenata u Srbiji je studentkinja, starosti 27 godina koja je dala krv 4 puta u redovnim intervalima i ima davaoce krvi među porodicom i prijateljima.

 

Poslednjih godina je sve više žena davalaca krvi a ovaj trend prati i povećanje broja mladih volonterki pri Crvenom krstu. Trend povećanja broja žena kako u strukturama Crvenog krsta, među volonterima i među davaocima krvi je u skladu sa promišljanjima Federacije Crvenog krsta u smislu da rodna jednakost zaista vodi ka jačoj i homogenijoj humanitarnoj akciji, odnosno ka dovoljnom broju jedinica krvi koje zajednički obezbeđujemo i na ovakav način.

 

Tokom 2019. godine, nacionalna društva Crvenog krsta i Crvenog polumeseca u 191 državi kontinurano će raditi na usvajanju mera koje treba da doprinesu rodnoj jednakosti u svim svojim kapacitetima. Više od polovine svetske populacije čine ženea u Srbiji žene čine 52% stanovništva sa tendencijom da ta činjenica bude reflektovana u svim sferama života.

 

Za Pokret Crvenog krsta različitost donosi kvalitet. Jednakim učešćem i žena i muškaraca u Crvenom krstu ne obezbeđuje se samo rodna jednakost i ravnopravnost već se povećava efikasnost i efektivnost našeg rada i doprinosa društvu. Formirana je i Globalna mreža Žena lidera u Pokretu Crvenog krsta i Crvenog polumeseca pod nazivom GLOW Red – „Sijaj crvenom (bojom)“koja će umnogome poboljšati aktivnosti na ovom planu.

 

Related posts

Izdato 7 hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta 

Nikoleta Dragaš

Belocrkvanska jezera privlačna turistima

Luka Tešanović

ISTINA IZAŠLA NA VIDELO! Razotkrivena propaganda Petrovića i Zelenovića: Sankcionisani napadi na funkcionere SNS-a

Jelena Belić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija