25. septembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Pančevo

Humana misija: Hobotnice čudesnice za prvu borbu u životu

Hobotnice čudesnice  su pomoćno medicinsko sredstvo namenjeno prevremeno rodjenim beba. Izrađuju se od stoprocentrnog pamučnog konca i antalegijskog silikonskog punjenja i heklaju se po evropskim standardima. U našu zemlju stigle su slučajno.

Za hobotnice čudesnice već se čulo u našoj zemlji. Stigle su kod nas zahvaljujući maloj Jovani, koja je rođena sa nešto više od 500 grama. Majka je želele da joj pomogne dok je bila u inkubatoru i čula je za hobotnice koje su se već koristile u bolnicama u Danskoj. Zahvaljujući humanim članicama Fejsbuk grupe Hobotnice čudesnice i prevremeno rođene bebe sada u Srbiji mogu lakše da izdrže svoj boravak u bolnici.

U grupi Hobotnice čudesnice ima 617 članica, od  kojih 50 aktivno hekla hobotnice ali i sve ostalo što je neophodno bebama, kapice, čarapice, ćebad. Sve one rade jer žele da pomognu, ali sve  zavisi od donacija konca i ostalog materijala neophodnog za izradu hobotnica, koje se rade po strogo utvrđenim standardima, zbog bezbednosti beba.

Prilikom izrade hobotnice naprave se i one koje nisu po standardima, i one završe tamo gde mogu da pomognu.

Grupi se priključuju i mlađe i starije žene, one koje znaju i one koje ne znaju da heklaju i sve mogu da nauče ovaj zanat.

Hobotnice čudesnice koriste prevremeno rođene bebe u Institutima u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Ginekološkim klinikama u Višegradskoj u Beogradu, Novom Sadu, bolnicama u Pančevu, Kruševcu, Kragaujevcu  i Somboru.

 

Related posts

Havarija na vodovodnoj mreži

Zorana Stekovic

Lančani sudar na Pančevcu otežao saobraćaj

Jasmina Petkovic

Važno odabrati pravu kremu za svoje lice

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija