20. aprila 2019.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Vesti

Istinom protiv mržnje SzS prema Srbima

Nasuprot sumanutog Milojka Pantića, govornika Đilasa, Jeremića i Boška, koji je u Pančevu tvrdio da Srbi koriste Jasenovac kao simbol mržnje protiv Hrvata, Izraelski stručnjak za istraživanje Holokausta Gideon Grajf ustaški konclogor u Jasenovcu naziva Aušvicom Balkana.

Grajf tvrdi da aero-snimci područja Jasenovca iz 1945. godine, koji su nedavno otkriveni u arhivu Edinburga, otkrivaju postojanje mnogo većih masovnih grobnica rasutih na površini od najmanje deset kilometara kvadratnih.

– Ti snimci su jedan od konačnih dokaza na osnovu kojih ćemo, bojim se, morati čak da povećamo broj ubijenih u Jasenovcu sa 700.000 ili 800.000, što su današnje procene, rekao je Grajf.

Govoreći o svojoj studiji „Jasenovac-Aušvic Balkana. Ustaška imperija okrutnosti“, Grajf je rekao da nema iluzija da će ova studija promeniti mišljenje revizionista i onih koji poriču činjenice, jer postoji negativno iskustvo sa onima koji negiraju Holokaust.

– Hiljade knjiga, hiljade svedočenja, hiljade istraživanja, hiljade dokumentarnih filmova nisu ih naterale da se predomisle – rekao je Grajf, koji, ipak, očekuje da pristojni i obrazovani ljudi uče iz njegove knjige bez predrasuda i da shvate tešku priču o Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Govoreći o prvoj srpsko-jevrejskoj izložbi o Jasenovcu, koju je pre godinu dana priredio u UN, Grajf kaže da je internacionalizacija pitanja zaštite kulture sećanja na žrtve Jasenovaca veoma važna, kao i da su važni aktivizam i pomoć progresivnim i antifašističkim snagama u Hrvatskoj da se odupru talasu revizionizma i neoustaštva.

– Veoma je važno da se osnaži saradnja svih progresivnih snaga na zaustavljanju tog opasnog neoustaškog trenda u Hrvatskoj, koji može da ohrabri neonacističke pokrete i grupacije i u drugim zemljama, rekao je Grajf.

Autor monumentalne studije „Jasenovac-Aušvic Balkana. Ustaška imperija okrutnosti“, Grajf, napomenuo je da je, dok je istraživao Jasenovac, naišao i na podatke o „Handžar diviziji“ i njihovim dejstvima, te da je za njega i istraživanje stradanja u srebreničkoj regiji izazov, jer postoje različita tumačenja, ali ne i dve ili tri istine, već samo jedna.

On je naveo da ga je učešće mudžahedina u balkanskoj tragediji zainteresovalo kao istraživača koji dolazi iz Izraela, te da će se truditi da da sve od sebe da detaljno prouči sve aspekte stradanja svih naroda u delikatnoj srebreničkoj regiji.

Related posts

AFERA PLANDIŠTE: Da li će i Vorkapić odšetati slobodan kao Krišan?

Mica Milakov

Javni konkurs za su/finansiranje projekata u oblasti kulture za 2019.

Nikoleta Dragaš

U toku prijavljivanje za plivanje za Časni Bogojavljenski krst

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija