27. novembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Pančevo Vesti

Modernizacija Rafinerije u Pančevu u fokusu NIS-a

„Duboka prerada“, odnosno izgradnja postrojenja za duboku preradu sa tehnologijom odloženog koksovanja, vredna je 300 miliona evra i omogućiće da se u Rafineriji proizvodi više motornog goriva, rekao je generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev.

KIRIL Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, rekao je da je pred kompanijom realizacija značajnog broja strateških projekata, a da je jedan od prioriteta završetak projekta „Duboka prerada“ u Rafineriji nafte Pančevo.

On je u intervjuu za agenciju Sputnjik naveo da su dolaskom Gasprom njefta u pančevačku Rafineriju uložena velika sredstva, odnosno da je samo u izgradnju postrojenja MHC/DHT, koje je omogućilo proizvodnju goriva standarda „evro 5“, uloženo oko 600 miliona evra. Prema njegovim rečima, projekat „Duboka prerada“, odnosno izgradnja postrojenja za duboku preradu sa tehnologijom odloženog koksovanja, vredna je 300 miliona evra i omogućiće da se u Rafineriji proizvodi više motornog goriva, a manje proizvoda sa nižom maržom.

„Ekonomija fabrike će se poboljšati, postaće konkurentnija na našem vrlo konkurentnom regionalnom tržištu. Mi ćemo početi da proizvodimo novi proizvod — koks, koji je potreban za građevinarstvo i prestaćemo da proizvodimo mazut sa visokim sadržajem sumpora, što je dobro za ekologiju“, rekao je Tjurdenjev.

Kao ostale važne investicije u narednom periodu, Tjurdenjev je naveo dalja ulaganja u istraživanje i proizvodnju nafte i gasa, izgradnju novih postrojenja za proizvodnju električne energije. «To je za nas relativno nov pravac u razvoju kompanije. Imamo projekat izgradnje TE-TO Pančevo. Pored naše fabrike za preradu nafte, zajedno sa našim partnerom „Gasprom elektroholdingom“ gradimo gasnu elektranu koja će proizvoditi električnu energiju i paru. Takođe, imamo projekat izgradnje vetroparka u Srbiji, opet sa našim partnerom. Gradimo i na našim nalazištima male elektrane koje omogućavaju da resurs koji tu dobijamo prerađujemo u električnu energiju», rekao je Tjurdenjev.

Generalni direktor NIS-a je dodao da je u razvoj kompanije od dolaska Gasprom njefta kao većinskog akcionara u 2009. godini uloženo oko 3 milijarde evra, zaključno sa 2018. godinom, ali da se na tome neće stati, već će se raditi na dodatnom jačanju konkurentnosti NIS-a na domaćem i regionalnom tržištu.

„Naš zadatak je da očuvamo lidersku poziciju u Srbiji i da se izborimo za liderstvo u regionu. Smatram da smo povećali svoju konkurentnost u poslednjih nekoliko godina, međutim ne smemo na tome stati, moramo nastaviti sa tim radom“, rekao je Tjurdenjev.

Related posts

A SAD ADIO… Zvezda odučila Budućnost od košarke, UZELA TITULU I IDE U EVROLIGU!

Mica Milakov

95. generacija gimnazijalaca obeležila 60 godina mature

Zorana Stekovic

U Srbiji 54 novih slučajeva koronavirusa, preminuo 1 pacijent

Nikola Miloševski

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija