27. oktobra 2020.
Radio televizija Pančevo
Vesti

VUČIĆ RASTURIO TAČIJA NA PANELU U MINHENU! Dao mu Briselski sporazum da pokaže gde piše da Kosovo treba da bude priznato u međunarodnim institucijama, a onda mu postavio pitanja OD KOJIH SE POGUBIO!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i i takozvani predsednik lažne države Kosovo Hašim Tači imali su direktan okršaj, oči u oči, na panelu u Minhenu.

Vučić se zahvalio domaćinima na pozivu da učestvuje na panelu.

– Hvala što ste nas pozvali. Cenim način na koji održaavate ovu konferenciju gospodine Išinger. Mislim da je pitanje odnosa Beograda i Prištine mnogo komplikovanije i teže, nego problem Makedonije i Grčke – kaže predsednik.

Vučić je istakao da je jako važno to što nema rata.

– Mislim da je stabilnost i mir nešto što smo postigli, to nije nešto što treba olako uzeti, plašim se mogućnosti da neko odmrzne taj zamnrznuti sukob. Srbija daje sve od sebe da postigne kompromisno rešenje. Imam ovde dokumente koje smo potpisali, Srbija je ispunila sve iz Briselskog sporazuma i nije povukla nijedan potez koji bi ,mogao da prouzrukuje nestabilnost – ističe Vučić.

On dodaje da je Srbija ispunila sve iz Briselskog sporazuma, a da Priština, 2026 dana od potpisivanja sporazuma nije ispunila jednu njihovu obavezu, a to je formiranje ZSO.

Sada su 102 dana od nametanja tarifa protiv Srbije. Uprokos menđunarodnom pritisku, oni nisu rešili to pitanje. Vrlo su tvrdoglavi i kažu da će to uraditi kada Srbija prizna nezavisnost Koosva. Srbija nije nametala uzvratne mere, nismo uradili ništa protiv, a sada se suočavamo sa novom platformom, platformom protiv dijloga – naglasio je Vučić u Minhenu.

Kako kaže, nakon toga svega ja kažem da Priština priča, ali ne radi to što priča.

– Zašto smo mi onda deo dijaloga? Oni samo čekaju naš potpis… Podsećam, Srbija je postupala odgovorno i mom narodu na KiM sam rekao da je mir najvažniji – navodi Vučić.

Hašim Tači se zahvalio Išingeru i rekao da je impresioniran sporazumom koji su postigli Cipras i Zaev i da je to korak ka stabilnosti na zapadnom Balkanu.

– Sada je na nas red da postignemo dogovor. Mi imamo star problem, 100 godina neprijateljstva. Imamo sveže sećanje na rat 1999. godine na Kosovu – podsetio je Tači.

On kaže da sprovođenje sporazuma može da se desi ako je u skladu sa ustavom te države.

– Ja bih se osvrnuo da smo mi u statusu zamrznutog konflikta, mi treba da zapečatimo mir između Kosova i Srbije – kaže Tači.

Vučić je odgovorio Tačiju rekavši da je na početku njegovog uvoda da su mnoge stvari ispunjenje, a da nije jedna, formiranje ZSO, i dodao da je to bilo jedina tačka koju su trebali da ispune.

– On kaže da skoro sve iz Briselskog sporazuma nije u skladu sa Ustavom Srbije. Nama nije stalo do njihovog ustava, jer ih ne priznajemo kao državu. Gospodin Tači je rekao da postoji obaveza Srbije da se ne blokira ulazak Kosova u međunarodne institucije, toga nema u Briselskom sporazumu – kaže Vučić.

– Moje pitanje za Tačija jeste ako je sve gotovo šta ćemo vam onda mi? Kako to da niste članica Interpola, kako to da niste članica UN. Priština uvek krivi drugu stranu, nikada oni nisu krivi. Mi radimo sve da samnjimo očekivanja javnosti, dok oni sve rade kako bi pojačali očekivanja.

Oni zajedno sa Johanesom Hanom učestvuju na panelu „Bezbednost u jugoistočnoj Evropi“, u okviru Minhenske bezbednosne konferencije.

Volfgang Išinger, ključni čovek konferencije, doveo je politički najznačajnije ljude, čak i one koji nisu bili ove godine u Davosu. Mnogi će i iz regiona ići, i iz svih delova sveta. Svi su u Minhen – rekao je Vučić pred odlazak na konferenciju.

Related posts

Sahrana Milana „Steve“ Bokšana u sredu u 16h na Starom pravoslavnom groblju

Mica Milakov

Vučić s Lajčakom o bilatelarnoj saradnji, KiM, regionu i evropskom putu Srbije

Nikoleta Dragaš

Novi rebalans budzeta za 2019 godinu

Jelena Belić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija