31. oktobra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Južni Banat

JP „Vojvodina šume“ : Zbog afričke kuge odstrel divljih svinja

Pokrajinsko javno preduzeće “Vojvodina šume” počela je realizaciju redukcionog odstrela divljih svinja “kako bi se sprečilo širenje afričke kuge kod svinja” . Prema pisanju RTV, odstrel je juče započeo u Deliblatskoj peščari, a na ovim poslovima anagažovani su i lovočuvari iz drugih lovišta sistema „Vojvodina šuma“.

Nakon par sati lova – odstreljene su četiri jedinke. Kako je bolest kod divljih svinja sada teško uočiti, jer su prekrivene zimskim krznom, tek nakon uzorkovanja odstreljenih životinja znaće se da li je neka bila zaražena. Ukoliko nisu – meso odlazi u komercijalnu prodaju.

„Mi smo zaštitnici prirode i zaštitnici divljači, i na ovaj način smo zaista krajnje odgovorno pristupili svemu. Preventivno vršimo selektivni odstrel, upravo iz razloga da, ukoliko se kod nekih jedinki pojavi afrička kuga, u saradnji sa ministrastvom i veterinom, adekvatno postupamo i sve preventivne mere primenimo kako bismo sprečili dalje širenje“, navodi zastupnik ogranka šumskog gazdinstva Pančevo, Željko Sušec.

Na drugom lovištu Vojvodina šuma, na Vršačkim planinama, redukcioni odstrel počeće naredne nedelje. Ovo lovište ima značajno manji broj divljih svinja, ali je ugroženije zbog blizine rumunske granice i migracije divljači, uz napomenu da se ozbiljnije migracije divljih svinja ne očekuju pre proleća.

Pored redukcionog odstrela, i dalje je aktuelna mera intenzivnog hranjenja divljih svinja, kako bi se divljač zadržala na ovoj teritoriji, odnosno kako bi se sprečilo da u potrazi za hranom napušta svoja staništa.

izvor:rtv.rs

Related posts

Anja Crevar, Ivan Distol i RK „Dinamo“ obeležili sportsku 2019. godinu

Jasmina Petkovic

Vojska Srbije nastavlja da se oprema PVO sistemima

Jasmina Petkovic

Obeležena nedelja dojenja

Bojana Kecic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija