28. septembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Kultura Najvažnije Vesti

Svedočanstvo vremena: Pola veka Kolonije, dve izložbe u Pančevu

Povodom 50 godina Likovne kolonije „Deliblatski pesak“ u četvrtak, 14. februara,  biće otvorene dve izložbe u Pančevu. Na izložbama će se predstaviti stotinak radova od 1289, koliko je nastalo za vreme trajanja Kolonije. Izložbe će biti otvorene u Galeriji savremene umetnosti i Narodnom muzeju.

Likovna kolonija „Deliblatski pesak“ osnovana je 1969. godine, a ovih 50 godina brzo je prošlo Čedomiru Kesiću, jednom od osnivača.

Stojan Boškov, predsednik Kulturno-prosvetne zajednice, istako je da je ova kolonije svedočanstvo vremena i da je najstarija gradska manifestacija.

Mile Ignjatović imao je najteži zadatak, da od 1289 radova nastalih u proteklih 50 godina izabere 100 onih koji će se naći na izložbama povodom značajnog jubileja.

Likovna umetnica Jelena Badnjevac Ristić je rekla da je 430 umetnika prošlo kroz ovu koloniju, a Milosav Urošević da je Pančevo postalo  jedan od likovnih centara zahvaljujući  Koloniji „Deliblatski pesak“. Dragan Đorđević osvrnuo se na prostor u kome rade umetnici.

Pedeset godina Likovne kolonije biće obeleženo izložbama Svedočanstvo vremena, deo će biti otvoren  u 18 sati u Galeriji savrmene umetnosti, dok će u 19 sati u Narodnom muzeju biti svečano otvaranje izložbe u četvrtak 14. februara. Publici će biti predstavljeni i katalog  povodom ovog jubileja.

 

 

Related posts

Mihajlovićeva: Inženjerska komora kuća za sve inženjere

Jasmina Petkovic

Patrijarh služi u ponoć vaskršnju liturgiju

Nikola Miloševski

General Veličković više neće biti komandant Specijalne brigade

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija