21. septembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Srbija Vesti

Vučić čestitao Si Đipingu nastupajuću Lunarnu novu godinu

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je čestitku predsedniku Narodne Republike Kine Si Đipingu povodom nastupajuće Lunarne nove godine. U čestitki se kaže:

„Ekselencijo,
poštovani predsedniče, dragi prijatelju,

Upućujem Vam srdačne čestitke i najbolje želje za dalji prosperitet Narodne Republike Kine i blagostanje bratskog kineskog naroda. Radujem se svim uspesima prijateljske Kine i uveren sam da ćete i u predstojećoj godini, u kojoj obeležavate veliki jubilej – 70. godišnjicu osnivanja NR Kine, mudro i odvažno nastaviti da dostižete impresivne ciljeve i nižete nove uspehe u svim oblastima.

Isto tako sam uveren da će nam, na osnovama sveobuhvatnog strateškog partnerstva, pružiti i nove mogućnosti za dalji razvoj izvanredne saradnje između naših dveju zemalja, čvrsto povezanih čeličnim prijateljstvom, na koje sam ponosan. Vama, našem dragom prijatelju, na čelu državnog i partijskog rukovodstva Kine, dugujemo veliku zahvalnost za stalan napredak srpsko-kineskih veza u svim oblastima, a posebno intenzivnog političkog dijaloga i plodonosne ekonomske saradnje.

Napredak saradnje između naših zemalja ogleda se u sve brojnijim infrastrukturnim projektima koje kineske kompanije izvode u Srbiji, ali i njihovim sve većim investicijama, na veliku dobrobit rasta naše ekonomije, poput ulaganja Hbisa u Železaru Smederevo, Ziđina u RTB Bor, kao i dolaska Ling Longa u Zrenjanin.

Posebno me raduje nedavno otvaranje Kulturnog centra Srbije u Pekingu i predstojeće otvaranje Kulturnog centra Kine u Beogradu, što će doprineti bliskosti i razumevanju naših dvaju naroda.

Trajno ću Vam biti zahvalan na razumevanju Kine za pitanja od suštinskog državnog i nacionalnog interesa za Srbiju i podršku njenom suverenitetu i teritorijalnom integritetu. Kina uvek može da se osloni na potpunu i nedvosmislenu podršku Srbije politici „jedne Kine“.

Uz lepa sećanja na moje ranije boravke u Kini, počastvovan sam prilikom da učestvujem i na Drugom međunarodnom Forumu lidera u okviru inicijative „Pojas i put“, od 25. do 27. aprila u Pekingu. To će biti prilika da Srbija još jednom potvrdi svoju čvrstu podršku Vašoj globalnoj inicijativi za promociju mira i saradnje, kroz koju Kina potvrđuje i poštovanje načela jednakosti svih zemalja, bez obzira na njihovu veličinu.

Nastupajuća Lunarna godina je u znaku koji je, kako su mi objasnili, simbol napretka, sreće i dobrih prilika. Zato još jednom upućujem najlepše novogodišnje želje za obilje dobrih prilika, koje će doneti sve najbolje Vama, Kini i kineskom narodu.

U očekivanju našeg skorog susreta u Pekingu, a zatim i Vaše nove posete Beogradu, primite, ekselencijo, izraze mog dubokog uvažavanja“, navodi se u pismu predsednika Vučića.

Related posts

KONFERENCIJA O ZAPADNOM BAKANU: Vučić 29. i 30. aprila u Berlinu s Merkelovom i Makronom

Mica Milakov

Premijerka pozvala poslanike da ukinu vanredno stanje

Nikoleta Dragaš

Prva rata za porez na imovinu za 2019. godinu

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija