8. jula 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležava se svake godine od 21. do 27. januara. Ove godine ova nedelja se obeležava pod sloganom „Rano otkrivanje može sprečiti rak grlića materice“ i ovim putem se apeluje na žene da razmišljaju o svom zdravlju i redovno obavljaju ginekološke preglede.

Rak grlića materice predstavlja ozbiljan zdravstveni problem u Srbiji, naročito zabrinjava činjenica da se Srbija i dalje nalazi na 4. mestu u Evropi po stopi oboljevanja i umiranja od ove bolesti. Ovom nedeljom zdravstveni radnici apeluje na sve žene da redovno idu na ginekološke preglede.

Rak grlića materice dobija se zbog humanog papiloma virusa o kome se gotovo ništa nije znalo do 90 godina prošlog veka. Danas lekari zahvaljujući papa nalazu mogu na vreme da otkriju promene, objašnjava doktor Višekruna.

U Južnobanatskom okrugu svake godine oboli 39 žena, dok čak 20 umre od ove vrste raka, što nas dovodi na 4. mesto od ukupnog oboljevanja i umiranja. Doktor Višekruna ističe da najviše obolelih žena ima od 40 do 59 godina, a najviše njih umre između 60. i 70. godine. Osnovna poruka svim ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti, a ako se na vreme otkrije može se i izlečiti.

Related posts

Koncentracija polena ambrozije u vazduhu izuzetno visoka

Nikola Toadjer

Spirić i Simić posetili porodice Stojanović i Maksimović

Mica Milakov

Lančani sudar na beogradskom putu

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija