29. oktobra 2020.
Radio televizija Pančevo
Najvažnije Politika Vesti

Slovačka predsedavajuća OEBS-a od 1. januara 2019.

Slovačka Republika  preuzela je 1. januara 2019. godine  od Italije predsedavanje u Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

U Ambasadi Slovačke u Beogradu, održana je prezentacija prioriteta Slovačke tokom jednogodišnjeg predsedavanja OEBS-om .

 

Postavili smo platformu početkom januara sa  prioritetnim aktivnostima koje se odnose na sprečavanje, posredovanje i ublažavanje sukoba sa fokusom na ljude  jer je jedan od ciljeva OEBS-a upravo I približavanje ljudima. Pred nama je težak period sa mnogo izazova kao što su klimatske promene, održivi razvoj, nestašica hrane I vode i različiti tipovi ekstremizma pa je multilateralni dijalog potrebniji nego ikad. Prioriteti slovačkog predsedavanja u OEBS-u biće obezbeđivanje sigurnije budućnosti i promovisanje efikasnog multilateralizma. U okviru pristupa tim problemima, Slovačka će tokom predsedavanja u OEBS-u organizovati 50 različitih događaka zalažući se za izgradnju poverenja i bezbednosti, kontrolu naoružanja i dijalog uz saradnju sa drugim organizacijama poput Ujedinjenih nacija, Evropske unije, Saveta za regionalnu saradnju, Normandijske četvorke i drugih.

 

“Prošli vikend sam bio u Beču, na predstavljanju slovačkog predsedavanja na sednici stalnog saveta OEBS-a  i rekao da je slovačka platforma ambiciozna, ali realistična. Cilj OEBS-a u Srbiji je  modernizacija zemlje, a ključne oblasti kojima smo se bavili prošle godine su  vladavina  prava je ključna, demokratske institucije, borba protiv organizovanog kriminala, medijske slobode i profesionalizam.”

Generalni direktor odseka za međunarodnu saradnju u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, Aleksandar Tasić, izrazio je uverenje da će slovačka platforma doprineti bezbednosti regiona I naglasio  da političko rešenje svih sukoba nema alternativu a da je Srbija posvećena saradnji sa drugim članicama OEBS-a.

 

 

 

Related posts

Zvezda u drugom kolu protiv Dinama iz Tbilisija ili Tirane

Jelena Obradović

Vučić : Pomoć za Leskovac, Vranje i Zaječar

Zorana Stekovic

Spirić u poseti Narodnoj kuhinji: Tri sigurna obroka dnevno za 50 ljudi

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija