6. avgusta 2020.
Radio televizija Pančevo
Najvažnije Politika Vesti

Slovačka predsedavajuća OEBS-a od 1. januara 2019.

Slovačka Republika  preuzela je 1. januara 2019. godine  od Italije predsedavanje u Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

U Ambasadi Slovačke u Beogradu, održana je prezentacija prioriteta Slovačke tokom jednogodišnjeg predsedavanja OEBS-om .

 

Postavili smo platformu početkom januara sa  prioritetnim aktivnostima koje se odnose na sprečavanje, posredovanje i ublažavanje sukoba sa fokusom na ljude  jer je jedan od ciljeva OEBS-a upravo I približavanje ljudima. Pred nama je težak period sa mnogo izazova kao što su klimatske promene, održivi razvoj, nestašica hrane I vode i različiti tipovi ekstremizma pa je multilateralni dijalog potrebniji nego ikad. Prioriteti slovačkog predsedavanja u OEBS-u biće obezbeđivanje sigurnije budućnosti i promovisanje efikasnog multilateralizma. U okviru pristupa tim problemima, Slovačka će tokom predsedavanja u OEBS-u organizovati 50 različitih događaka zalažući se za izgradnju poverenja i bezbednosti, kontrolu naoružanja i dijalog uz saradnju sa drugim organizacijama poput Ujedinjenih nacija, Evropske unije, Saveta za regionalnu saradnju, Normandijske četvorke i drugih.

 

“Prošli vikend sam bio u Beču, na predstavljanju slovačkog predsedavanja na sednici stalnog saveta OEBS-a  i rekao da je slovačka platforma ambiciozna, ali realistična. Cilj OEBS-a u Srbiji je  modernizacija zemlje, a ključne oblasti kojima smo se bavili prošle godine su  vladavina  prava je ključna, demokratske institucije, borba protiv organizovanog kriminala, medijske slobode i profesionalizam.”

Generalni direktor odseka za međunarodnu saradnju u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, Aleksandar Tasić, izrazio je uverenje da će slovačka platforma doprineti bezbednosti regiona I naglasio  da političko rešenje svih sukoba nema alternativu a da je Srbija posvećena saradnji sa drugim članicama OEBS-a.

 

 

 

Related posts

Uspeh Borenovića

Zorana Stekovic

„Prolećni dan“ okupio udruženja iz cele Srbije

Nikoleta Dragaš

Dan grada Vršca, nagrade laueratima

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija