30. oktobra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Preventiva čuva dečije zube

 

Na  Dečijem stomatološkom odeljenuju Doma zdravlja obavljaju se preventini pregledi dece i roditelji dobijaju neophodne savete kako dete da pre zube, koja hrana pospešuje brže kvarenje  mlečnih zuba i zato je važno da prvi pregled kod stomatologa bude posle šestog meseca bebe .

Navika o očuvanju  i  kako negovati  zube  stiče se još u ranom detinjstvu. Vazno je posetiti dečijeg stomatologa i pre nego što se pojave prvi zubići  ističu stomatolozi dok je  pogrešno je dete odvesti kod lekara tek kada zub zaboli.

Potrebno je da roditelj dođe dobije savet i stekne naviku i motivisati roditelje da usade naviku svom deteu o vaznosti odrzavnja oralne higijene.Ne treba zaboraviti da se navike stiču baš u poirodici a mi kao stomatolozi samo smo savetodavci što se tiče oralnog zdravlja.1,04

Nažalost podaci govore da jedan broj roditelja dete kod zubara odvodi tek kada primeti da se zub pokravio što nije dobro ističe doktoraka Peševski.

Naravno to je stresno iskustvo i za dete i za nas kada dolazti sa bolom.

Našla sam podatak da do trečće godine , čak 70 posto dece dolazi sa bolom , komplikacijom karijesa , što je jako kasno. Već do šest godina to je samo 12 posto zbog toga što imamo dobru saradnju sa Predškolskim dispanzerom kroz njihovo savetovalište.Naša Stomatološka služba organizuje preventivne preglede po vrtićima , takođe u  pojedinim Osnovnim školama postoje zubne ordinacije a odlazimo i u srednje škole.

Nažalost loša ishrana sa puno slatkiša , gaziranih napitaka i stalno grickanje dovodi do pojave ranog karijesa pa tako neki mališani mlečne zube počinju da menjaju već posle četvrte godine. Nije retkost da se pojedinoj deci zbog pokvarenih mlečinh zuba do mšeste gdoien nizvadi iu stalni zub. Zato su važne posete stomatolozima pre svega da se kod deteta stekne navika a ne da beli mantil povezjuju sa bolom i neprijatnim situacijama.

 

Related posts

Vučić i Brnabić danas u 18h se obraćaju javnosti – nove mere protiv korone…

Zorana Stekovic

Servisne informacije za 6. mart

Zorana Stekovic

Brže i jeftinije do novog pasoša u slučaju gubitka

Bojana Kecic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija